Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması sırasında pandemi tedbirlerinin ihlal edildiğine ilişkin görüntüler uzmanların tepkilerine neden oldu. Uzmanların açıklamasında, “Pandemi yönetiminde elimizdeki tek silah olan korunmanın göz ardı edildiği bu görüntülerin bunca çaba ve emeği boşa çıkaracağı, salgın üzerindeki kontrolümüzün tamamen kaybedileceği kaygısını taşıyoruz” vurgusu yapıldı.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), Ayasofya’nın camiye dönüştürülerek ibadete açılması sırasında pandemi tedbirlerinin ihlal edilmesine ilişkin açıklama yaptı. TÜSAD, “24 Temmuz 2020 tarihinde ibadete açılan Ayasofya Camii’nde kılınan ilk cuma namazı sırasında sosyal mesafe önlemlerine uyulmadan bir arada bulunan vatandaşlarımıza ait görüntüler, Covid-19 enfeksiyonu ile aylardır mücadele eden sağlık mensuplarını telaşlandırmıştır” ifadelerini kullandı. Açıklamada ayrıca, “Pandemi yönetiminde elimizdeki tek silah olan korunmanın göz ardı edildiği bu görüntülerin bunca çaba ve emeği boşa çıkaracağı, salgın üzerindeki kontrolümüzün tamamen kaybedileceği kaygısını taşıyoruz” vurgusu yapıldı.

"HER TOPLU ETKİNLİĞİN KURALSIZ GERÇEKLEŞECEĞİ ALGISI OLUŞTU"

İzdiham görüntülerinin kamuoyuna yansımasının da önümüzdeki Kurban Bayramı dahil her toplu etkinliğin kuralsız gerçekleşebileceği algısına yol açabileceği kaydedilen açıklamada “Mesafe, hijyen ve maske kurallarının rehavete kapılmadan uygulanması hepimizin sorumluluğundadır” değerlendirmesi yapıldı. İstanbul Tabip Odası da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Pandemi koşullarında halkın ve sağlık çalışanlarının sağlığı hiçe sayılarak Ayasofya Camii açılışında on binlerce kişinin bir araya getirilişini ve hutbe konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusuna lanet okunmasını kınıyoruz. Artacak vaka ve ölümlerden sorumlusunuz” ifadelerini kullandı.