İstanbul Fatih’teki Bizans döneminden kalan ve 2019 yılında müze statüsü kaldırılan Kariye’nin yönetiminin Diyanet’e devredilerek, ibadete açılmasına karar verildi.

Ayasofya’nın ardından Kariye de Müslümanlar için ibadete açılıyor. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre, Kariye’nin müze ve müze deposu olarak kullanılmasına yönelik 1945 yılına ait Bakanlar Kurulu kararının Danıştay 19’uncu Dairesi kararı ile iptal edildiği hatırlatıldı.

YÖNETİMİ DİYANETE DEVREDİLDİ

Bunun üzerine Kariye’nin Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek ibadete açılmasına karar verildi. 6’ncı yüzyılda Kariye Kilisesi olarak inşa edilen tarihi yapı, Osmanlı İmparatorluğu’nun İstanbul’u yönetimi altına alması sonrası 1511 yılında Sultan II. Bayezid’in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilerek ‘Atik Ali Paşa Camii’ veya ‘Kariye Camii’ olarak anılmaya başladı. Bakanlar Kurulu’nun 2 Ağustos 1945 tarihinde aldığı kararla müzeye çevrilen Kariye, Danıştay 19’uncu Dairesi’nin 2019 yılında aldığı kararla camiye çevrilmişti.