Ayasofya'da kılınan ilk cuma namazı sonrasında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Bahçeli, Fatih Sultan Mehmet Han'ın türbesini ziyaret etti. Burada açıklamalarda bulunan Erdoğan, "350 bin kişi bugün cuma namazına iştirak etti" dedi.

Ayasofya'da kılınan ilk cuma namazı sonrasında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Bahçeli, Fatih Sultan Mehmet Han'ın türbesini ziyaret etti. Türbe ziyaretinde konuşan Erdoğan, "350 bin kişi bugün cuma namazına iştirak etti" dedi. Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

"BURASI ASLINA GERİ DÖNDÜ"

"Artık burası aslına döndü, camiydi tekrar cami oldu. Şimdi ilanihaye inşallah cami olarak tüm inananlara hizmete devam eder. Tüm insanlığın bir kültür mirası olarak her dinden insanların gelip gezebileceği bir yer."

"YARGI HAKİKATI GÖRDÜ"

"Gayretlerimizin neticesinde hamdolsun yargının hakikati görmesiyle sona erdirdi. Camiydi yine cami oldu. Şimdi ilaniyani inşallah cami olarak tüm inananlara hizmete devam eder. Bunun yanında da tüm insanlığın bir kültür mirası olarak da her dinden insanın gelip gezebileceği bir yer."

"ÇOK DAHA ANLAMLI BİR YAPIYA KAVUŞTURACAĞIZ"

"Bundan sonra içeride ve dışarıda Kültür ve Turizm Bakanlığımızın yapacağı restorasyon çalışmaları var. Bu restorasyon çalışmalarıyla beraber Ayasofyamızı inşallah çok daha farklı, çok daha anlamlı bir yapıya kavuşturmuş olacağız."

NE OLMUŞTU?

Ayasofya'da kılınacak cuma namazı öncesinde sosyal mesafe kuralları hiçe sayıldı. Kalabalığın, polis bariyerlerini aşarak Ayasofya'ya doğru koştuğu görüntülerde sosyal mesafeye dikkat edilmediği görüldü. Cuma namazı öncesi Erdoğan Kur-an okurken, Ali Erbaş ise hutbeye kılıç ile çıktı. Erbaş, "Vakıf dokunulmazdır, dokunanı yakar, vakfı amacından saptıran lanete uğrar" dedi.