Ayasofya müze iken işletme ihalesini kazanan İsviçreli şirket SICPA’nın sözleşme gereği 7 yıl daha süresinin bulunduğunu bulunduğu ortaya çıktı.

Danıştay 10. Dairesi'nin Ayasofya'nın müze statüsünü değiştirerek ibadet yolunu açmasını ardından, müzeyken Ayasofya’nın işletme ihalesini kazanan İsviçreli şirketi SICPA'nın, sözleşme gereği 7 yıl daha süresinin olduğu ortaya çıktı. Dünya'da Kerim Ülker'in haberine göre; Ayasofya’daki gişe geliri ise özel bir şirket tarafından yapılıyor. 2018 yılında yapılan ihaleye Kanal 7 televizyonunun da sahibi olan Beyaz Holding’e ait Etkin Eğitim firması ile İsviçre merkezli SICPA adlı firma başvurmuştu. Kamuoyunda pek öne çıkmayan dev ihaleyi 3,9 milyar lira ile İsviçre merkezli SICPA’ya ait SICPA Turkey adlı şirket kazandı. İsviçreli SICPA Turkey, böylece Türkiye’nin değişik kentlerinde yer alan 54 müze ve ören yerinin gişe gelirlerini 9 yıl boyunca yürütecek şirket olarak belirlendi.

ZAPSU'NUN ASİSTANINDAN ORTAKLIK BAŞVURUSU

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığını da yapan Cüneyd Zapsu’nun şirket yöneticisi Cavidan Gülşen Karanis Ekşioğlu'nun, 2017'de SICPA Turkey Ürün Güvenliği Sanayi adlı şirketi almak için Rekabet Kurumu’na başvurduğu aktarıldı.

BOĞAZ KÖPRÜLERİNDEN DAHA FAZLA GELİR SAĞLIYOR

İstanbul’daki boğaz köprülerinden her yıl 300-400 milyon lira arasında gelir elde edildiği, Ayasofya’dan ise daha fazla gelir sağlandığı aktarıldı. Satılan biletlerle 400 milyon lirayı aşan gişe geliri sağlayan Ayasofya’nın boşluğunun nasıl dolacağı ve ihaleyi kazanan İsviçreli SICPA’nın 7 yıla yayılan kayıpları için tekrar masaya mı oturulacağı ise merak konusu.