Danıştay tarafından verilen kararla Ayasofya Müzesi artık ibadete açılabilecek. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın imzaladığı kararname ile ibadete açılan Ayasofya hakkında dünyadan tepkiler gecikmedi.

Ayasofya'nın ibadete açılmasıyla ilgili dünyadan tepkiler gecikmedi. Rusya ve Yunanistan tarafından yapılan açıklamalarda karara tepki gösterildi.

"BÜYÜK PARÇALANMALAR VE ANLAŞMAZLIKLARA YOL AÇABİLİR"

Danıştay'ın Ayasofya kararına ilişkin ilk tepkiler Rusya ve Yunanistan'dan geldi. Rus Ortodoks Kilisesi, Türkiye'de Danıştay’ın Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesi yönündeki kararı iptal etmiş olmasını üzüntüyle karşıladıkları açıklamasını yaptı. Rus Ortodoks Kilisesi'nin basınla ilişkilerden sorumlu yetkilisi Vladimir Legoyda, Danıştay'ın kararına ilişkin olarak, "Rus Ortodoks Kilisesi ile diğer Ortodoks kiliselerinin endişelerine kulak verilmemiş olması çok üzücü" dedi. Legoyda, "Söz konusu karar, çok yazık ki, mevcut anlaşmazlıkları gidermeye yönelik değil. Tam tersine, (Rus Ortodoks Kilisesi lideri) Patrik Kirill’in 6 Temmuz'daki açıklamasında belirttiği gibi daha büyük parçalanmalar ile anlaşmazlıklara yol açabilir" ifadesini kullandı.

"AÇIK BİR PROVOKASYON"

Yunanistan Kültür Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise kararın 'tüm uygar dünyaya karşı açık bir provokasyon' olduğu söylendi. Açıklamada, "Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi kararı tüm uygar dünyaya karşı açık bir provokasyondur. Türkiye'nin içişlerine karışma niyetinde değiliz ancak Ayasofya tüm insanlığı ortak anıtıdır." ifadeleri kullanıldı.