TOGO İkiz Kuleleri mühürlenince Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve bazı belediye meclis üyelerini kendisinden 25 milyon lira rüşvet istemekle suçlayan eski CHP milletvekili Sinan Aygün, Mansur Yavaş hakkında 'FETÖ'cü olduğu gerekçesiyle yeni bir suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Yavaş,'tan cevap geldi: "Bir kumpasın peşindeler. Parsel parsel Ankara’yı satanların hepsinden hesap soracağım” dedi.

Eski CHP Milletvekili Sinan Aygün’ün Eskişehir Yolu üzerinde ODTÜ’nün karşısındaki TOGO inşaatı, Mimarlar Odası’nın açtığı dava nedeniyle durdurulmuştu. Mevzuata göre mahkeme kararının bir üst mahkemeye taşınması için Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın itiraz etmesi gerekiyordu.

'ŞU AN AÇIKLAMAM YANLIŞ'

Aygün, konunun üst mahkemeye götürülmesi için kendisinden 25 milyon lira rüşvet istendiğini iddia ederek Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Belediye Meclis üyeleri CHP Grup Başkan Vekili Coşkun Torun ile avukatlar Ömer Koçak ve Haydar Demir hakkında “rüşvet ve irtikap” iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na 18 Aralık’ta suç duyurusunda bulundu. Sinan Aygün Beyaz TV’de katıldığı programda rüşvet iddiasıyla ilgili elinde görüntü ve kayıtlar olduklarını dile getirerek bu delilleri ‘gizlilik kararı’ nedeniyle açıklamadığını söyledi. Aygün, “Delilleri teslim etmedim. Onunla (deliller) ilgili, kamuoyuna vermemem konusunda bana uyarı geldi. Savcılığa elimde görüntüler olduğunu söyledim zaten. Savcılığa teslim edeceğim. Ancak şu an onları açıklamam yanlış” dedi.

'BURAYI ODTÜ YURDU YAPSIN'

Suç duyurusunun ardından açıklama yapan Ankara Büyükşehir Belediyesi, Aygün’ün 570 milyon TL haksız kazanç elde ettiğini ileri sürmüştü. Aygün bu iddiaya şöyle yanıt verdi: “Sizin vasıtanızla çağrıda bulunuyorum. Binanın tamamını içindeki arsaları, bitmiş şeklini, camları takılmış şeklini anahtar teslim 570 trilyona (milyon) ben belediyeye satayım. Belediye, Mansur (Yavaş) efendi böyle bir iddiada bulunuyorsa; 570 trilyonu (milyon) versin, ben binanın tamamını ona vereyim. ‘Bu ranttan dolayı 570 trilyon (milyon) para kazandı’ diyorlar. Ben yüzde yüzünü 570 trilyona (milyon) satayım onlara. Parayı getirsin. Rant da onların olsun. Kendilerine kâr kalsın. Bu bütün Türkiye için geçerli bu arada. Ceketimi alır çıkarım. Mansur koysun parayı, burayı ODTÜ yurdu yapsın. Alsın, ODTÜ’ye bağışlasın. 2 bin çocuğun hayatı kurtulur.” ‘Haksız kazanç’ iddiasıyla belediyenin, emsal artışını kastettiğini belirten Aygün, şöyle konuştu: "Bu konuda tek bir şey söylerim. Bu imar artırımından dolayı. Yani bu, emsali 1.5’ten 2.5’e almak için. Belediyeye 2016’da, çevredeki emsal kararları göstererek ‘Bana 2.5 ver’ diye müracaat ettim. O dönem Melih Gökçek’le aramız yoktu. Emsalimi 2.1 verdi. ‘2.1 olmaz, 2.5 olur’ diye bunu mahkemeye götürecektim. Sonra ‘Uzatmayalım, inşaatına başla’ denildi. Çünkü yanım, karşım 2.5 emsal, bölgedeki diğerleri 3, 4, 5 diye gidiyor. Aradaki farkı 0.60 puan arttırmış oldum. Yani ‘0.60 puanın değeri, 570 trilyon (milyon)’ diyorlar." Adaylığından önce Mansur Yavaş ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasında kendisinin aracılık yaptığını iddia eden Sinan Aygün şöyle devam etti: “Ben Mansur Yavaş Bey’i aradım ofisime davet ettim. dedim ki Mansur Bey, ben CHP’liyim orada da çok mutluyum. Sayın Genel Başkan’ın talimatı doğrultusunda biz sizi partimizden aday yapmak istiyoruz dedim. Mansur Yavaş havaya fırladı. ‘Ya sen bana bunu nasıl teklif edersin?’ dedi. ‘Benim hayatım yıllarca bunlarla mücadeleyle geçmiş’ dedi. ‘Ben ülkü ocaklarından geliyorum’ dedi. ‘Ben bunu kendime hakaret sayarım’ dedi. ‘Bir dakika’ dedim ‘dur yavaş’. Biz de sağ gelenekten geldik, biz de Elhamdülillah Müslümanız. ‘Bu nasıl bir konuşma’ dedim. Sonra gittim 'Genel başkanım böyle oldu. Bu adam bana ağır laflar söyledi. Bunu hakaret algıladı. Aman dedim ben bu duruma düştüm başkasını yollamayın’ dedim. Aradan bir mühlet geçti. Benim de FETÖ’cü olduğunu bildiğim bir arkadaşım dedi ki ‘Biz Mansur Yavaş’la görüşüyoruz. Biz bunu CHP’ye alacağız’ dedi. Bana FETÖ’cü dediği için bunları anlatıyorum. Mansur Yavaş’ın adaylığı açıklandı.” ‘FETÖ’cü iddiasıyla ilgili de suç duyurusunda bulunacağını söyleyen Sinan Aygün, Mansur Yavaş’ı belediye başkanlığına ikna eden kişinin Ayhan Atalay olduğunu ileri sürdü.

’25 MİLYON LİRA İFADESİ, OKUL İNŞAATINI KONUŞURKEN GEÇTİ’

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, Sinan Aygün’ün suç duyurusundan sonra Mansur Yavaş’ın meclis üyeleriyle görüştüğünü ve meclis üyelerinin Yavaş’a şu bilgiyi aktardığını yazdı: “Plan notunda 32 derslikli bir okul yapılması sözü verildiğini, ama okulun yapılmadığını hatırlattık. ‘Vali bey gerek yok dedi, biz de yapmadık’ karşılığını aldık. Biz de belediye için okul yerine başka bir hizmeti üslenebileceklerini söyledik. 25 milyon rakamı 32 derslikli bir okulun maliyeti konuşulurken geçti.”

'HEPSİNDEN HESAP SORACAĞIM'

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise Sinan Aygün’den 25 milyon lira istediği yönündeki iddialara TELE 1’de şöyle yanıt verdi: “Sinan Aygün’e verilen inşaat izninin değişmesiyle yeni ekler yapmasına, yeni kazanımlar yapmasına olanak sağlanıyor. 30 bin metrekare olması gereken yer 120 bin metrekareye çıkıyor. 95 bin fazlayı 7 bin ila 10 bin arası çarparsanız kazanılan rant ortaya çıkar. Bu yapılan yer için okul yapılmamış, hastane yok. Bir konuşmada (belediye meclis üyelerini kastederek) ‘Okul ne kadara olur?’ diyorlar. 1-2 milyon mu diye soruyorlar. Karşıdaki kişi ‘Olur mu 25 milyon falandır’ diyor. 25 milyon işi oradan çıkıyor. Savcıya verilen dilekçede benden para istediler demiş. Rüşvet dememiş. Okul yap demek para istemek midir? Üstelik beni de görmemiş. Olayla alakam bile yok. Bir kumpasın peşindeler, seçim öncesi yaşadık bunları. Parsel parsel Ankara’yı satanların hepsinden hesap soracağım.” İddiaların odağındaki Sinan Aygün, Uğur Dündar’ın yöneteceği bir programda iftiralara yanıt vereceğini belirten bir mesaj gönderdi. Yavaş ise bu iddiaların artık sadece hakimin yönetiminde konuşulacağını belirtti.