AYM, İstanbul'da 2012 Newroz kutlamalarında yaşamını yitiren ve soruşturma dosyası takipsizlikle sonuçlanan eski BDP Arnavutköy İlçe Yöneticisi Hacı Zengin’in ölümünün etkin bir şekilde soruşturulmasını istedi.

İstanbul'da 2012 Newroz kutlamalarında polisin attığı gaz bombasıyla yaşamını yitiren dönemin Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Arnavutköy İlçe Yöneticisi Hacı Zengin’in ölümüne dair Anayasa Mahkemesi, yaşam hakkının ihlal  edildiğine karar vererek, ölümünün yeniden soruşturulmasına karar verdi.

AYM, 3 YIL SONRA BAŞVURUYA OLUMLU YANIT VERDİ

Zengin’in ölümüne dair Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 2012’de soruşturma başlatılmıştı. 2015'te savcısı Mehmet Selim Kiraz tarafından, “Kimseye atfedilecek bir suç bulunamadığı" gerekçesiyle soruşturma dosyasına  takipsizlik kararı verildi. Bu karara istinaden Zengin ailesi, yeniden soruşturma açılması için 2017'de AYM'ye bireysel başvuruda bulundu. AYM, 3 yıl sonra başvuruya olumlu yanıt verdi. AYM bireysel başvuruya dair şu kararı verdi: "İçişleri Bakanı ile İstanbul Valisi yönünden yaşam hakkının  usul boyutunun ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna, kolluk görevlileri bakımından yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna, Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğine ve yaşam hakkının usul boyutunun ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın bir örneğinin Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığına (2015/1378 sayılı soruşturma dosyası) gönderilmesine."

“AİHM’E GİDECEĞİZ”

Babasının ölümüne dair dönemin savcısı Mehmet Selim Kiraz tarafından etkin bir soruşturma yürütülmediğini ve dosyaya dair takipsizlik kararı verildiğini anımsatan Zengin kızı avukat Eylem Zengin Ayata, AYM'nin verdiği kararla savcının soruşturmada usulen yapılması gerekenlerin yapılmadığına karar verdiğini dile getirdi. Gerekli araştırmanın yapılmadığını, olaya dair keşfin yapılmadığı ve olay esnada görev yapan polislerin ifadesine başvurulmadığını ifade eden  Zengin Ayata, savcının sorumlu polislerin bulunmasına dair herhangi bir araştırma ve soruşturmaya gitmediğini dile getirdi. Zengin Ayata, "Savcılar eğer olayın faili bir kamu görevlisi ise etkin bir soruşturma yapmak kaçınabiliyor. Bunun temel sebebi de savcıların bilgi, beceri ve liyakatla değil; siyasi kriterle o makama getirilmesidir. Babamın soruşturması da buna bariz örneklerden biridir"  ifadelerini kullandı. Sorumluların bulunup cezalandırılmasını isteyen Zengin Ayata, "Soruşturma tekrardan açılacak. Ancak bu etkin bir soruşturma olamaz çünkü 8 yıl geçti. O olaya dair görüntü, fotoğraf ve tanık bulmak çok zorlaştı. O yüzden etkin bir soruşturmanın olmayacağını düşünüyoruz. Ama AİHM'e gideceğiz" dedi.