AKP, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 'özel hayatın ve kişisel verilerin korunmasıyla ilgili gerekli mekanizmalar olmadığı’ gerekçesiyle iptal ettiği güvenlik soruşturması düzenlemesine yeni düzen getiren teklifi TBMM’ye sundu.

Milliyet’ten Önder Yılmaz’ın haberine göre, teklife göre güvenlik soruşturmalarını yapacak mekanizmalar, ‘MİT, emniyet ve mahalli mülki idari amirlikleri’ olarak belirlendi. Teklifte şu düzenlemeler yer aldı: * Güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması sonucuna göre memuriyete veya kamu görevine atanmayan kişiler tarafından süresinde açılmış, kanun yolu aşamasında bulunanlar dahil görülmekte olan iptal davalarında bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde, sürecinde açılacak iptal davalarında ise dava dilekçesinin idareye tebliğinden itibaren 30 gün içinde, idarece resen, ilgililer hakkındaki güvenlik soruşturması veya arşiv araştırmasının yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre yeniden yapılmasına karar verilecek. Bu karar en geç yedi gün içinde davaya bakmakta olan mahkemeye bildirilecek. Mahkeme bu bildirim üzerine altı ay süreyle devanın geri bırakılmasına karar verebilecek.

SORUŞTURMAYI DEĞERLENDİRME KOMİSYONLARI YAPACAK

* Yeniden yapılan güvenlik soruşturması sonucunda idarece dava konusu işlem kaldırılarak, ilgili kişinin atanmasına karar verilmesi durumunda, bu konudaki işlem idare tarafından 7 gün içinde mahkemeye ve ilgiliye bildirilecek. İlgili kişinin atanmamasına karar verilmesi durumunda, bu husus idare tarafından yedi gün içinde mahkemeye ve ilgilisine bildirilecek. * Geri bırakılmasına karar verilen davalarda, altı aylık süre içinde idarece bildirimde bulunulmayan hallerde, mahkemece bu sürenin dolduğu tarihten itibaren kaldığı yerden davaya devam edilecek. * Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını değerlendirme komisyonları yapacak. İlk defa veya yeniden kamu hizmeti ve görevlerine atanacaklar hakkında da güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması yapılacak. Bu kişilerin “Anayasaya ve devlete sadakat ve bağlılık, terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olmamak, bu örgütlere yardım etmemek, kamu imkan ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanmamak ya da kullandırmamak, bu örgütlerin propagandasını yapmamak” ilke ve kuralı aranacak.

İKİ YIL İÇİNDE VERİLER SİLİNECEK

* Kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığı, kolluk kuvvetleri ve istihbarat birimlerinde ilişiği bulunup bulunmadığı ve hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığına bakılacak. Kamu hizmeti ve görevlerine uygunluğunun değerlendirilmesini sağlayacak veri, güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması yapmakla görevli birimlerce ilgili kamu kurumu bünyesinde kurulan ‘Değerlendirme Komisyonuna’ iletilecek. Komisyon verilerin güvenliğinden sorumlu olacak. Komisyon kararlarını tamamlandıktan sonra iki yıl içinde bu verileri silecek veya yok edecek. Dava açılmışsa bu veriler silinmeyecek.