Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada bakanlığı eleştirenlere tepki gösterdi.

Bilim Kurulu toplantısının ardından kameralar karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yapıyor. Koca'nın açıklamalarının satır başları:

"BİZE BAŞARISIZ DİYENLER SALGININ NE OLDUĞUNU BİLMİYOR"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının sonrasında açıklama yaptı. Bakanlığa yönelik eleştirilere tepki gösteren Koca, "Bize başarısız diyenler salgının ne demek olduğunu bilmiyor, ya da siyasi hırslarına yenik düşüyor" ifadesini kullandı.

"DOLULUK SORUNUMUZ YOK"

Son dönemde vaka sayılarının artmasıyla gündeme gelen şehirlere de değinen Koca, "Sivas ve Urfa’da kısa bir süre yaşanan yoğun bakım hasta doluluğu dışında bir sorunla karşılaşılmamıştır. Yoğun bakım yatağı doluluk oranı yüzde 64,8’dir. Sağlık çalışanlarımız, sağlık sistemimiz, hastanelerimiz ihtiyaca cevap verecek güçtedir. Fakat vaka sayıları bir süredir yükselişte, son 1,5 ayın en yüksek hasta sayısına ulaştık" dedi.

VAKA SAYISI 1303'Ü GÖRDÜ

Sağlık Bakanı Koca'nın verdiği bilgilere göre, Türkiye’de son 24 saatte 1303 kişiye koronavirüsü tanısı kondu; 23 kişi hayatını kaybetti, 1002 kişi iyileşti. Toplam vaka sayısı 253 bin 108’e ulaştı. Can kaybı sayısı 6 bin 039 olurken, 233 bin 915 kişi de iyileşti. Test sayısı 5 milyon 969 bin 629’a yükseldi. Hastaların yüzde 7.4’ü zatürre. Ağır hasta sayısı ise 719. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Vaka sayımız, 1.300’ün üzerine çıktı. Düne kıyasla, pozitif tanı sayımız 40 fazla. Artışın kontrol altına alınması, hep birlikte bize bağlı. Maske, mesafe ve temizlik konusunda ödünsüz olun. Bu tabloyu, ihmallerin ve tedbirlerin belirlediğini unutmayın” dedi.

HES KODUNA YENİ ÖZELLİK

Bir süredir yurttaşların kullandığı HES koduna yeni bir özellik eklendiğini söyleyen Koca, "Bildiğiniz gibi bakanlığımız HES adlı mobil uygulama geliştirmiştir. Bu uygulamaya riskli alan uygulaması kazandırdık. Şu anda pilot bölge olan Kırıklkale'de bu özellik ay sonunda tüm ülkede hizmete girecek. Gittiğiniz tüm mekanlarda karakod uygulamasıyla size bilgi verecek. Bir temaslı bulunmuş mu, bulunuyor mu bunu öğreneceksiniz. HES kodu üreten vatandaş sayısı 25 milyonu geçti. Kolluk kuvvetleri, şehirler arası ulaşımda yaptıkları değerlendirmede yolculuklarda riski kişileri bu uygulama sayesinde engellemektedir" şeklinde konuştu.

HERKES GRİP AŞISI OLACAK MI?

Son dönemde uzmanların ve başka ülkelerdeki sağlık bakanlarının grip aşısı tavsiyelerinin yanlış anlamalara yol açtığını söyleyen Koca, "Herkesin aşı olması gibi bir durum dünyada önerilmiyor. Dünyada böyle bir üretim söz konusu değil. Bilim Kurulu'nda bu konu gündeme gelmiş oldu. Kimlere aşı yapılmasının zorunlu olduğunu biliyoruz. Bununla ilgili bir çalışma yapılıyor olacak. Ama bu yıl Covid'in yaygın görüleceği için hangi grubun daha riskli olacağını çalıştığımız için bununla ilgili değerlendirme yapılacak. Aşının temini açısından bizim her yıl temin ettiğimiz belli bir rakam var. Bu yıl risk gruplarının daha fazla olacağını biliyoruz. Bu yıl yetecek kadar temin etme konusunda çalışmamız olacak" ifadelerini kullandı.