Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir’de ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık toplam 309 binanın olduğunu belirterek, "3 bin 152 az hasarlı, 371 orta hasarlı bina var" açıklamasında bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AFAD İzmir İl Koordinasyon Merkezi’nde deprem sonrası yapılan çalışmalar, hasar gören okul binalarının durumu ve hasar tespit çalışmalarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

"3152 AZ HASARLI, 371 ORTA HASARLI BİNAMIZ VAR"

Tüm ekiplerin kentsel dönüşüme, deprem dönüşümüne yoğunlaştığını ifade eden Kurum, şu ifadeleri kullandı: "İzmir’in çehresini değiştirecek yeni yuvalarımızı projelendiriyorlar. Projelerimiz bitince de inşallah, 15 gün içerisinde ihaleye çıkacağız. Riskli binalarda oturan vatandaşlarımızın taşınma süreçleri başladı. Şu an sahada 7 bin 127 personelimiz, bin 27 araçla enkaz kaldırma, hasar tespit, yardımların ulaştırılması, sağlık hizmetleri, barınma, teknik destek ve ikmal faaliyetleri kapsamında çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Şu an hasar tespitleri için sahada aktif çalışan bin 572 uzmanımızla çalışmalarımızı hızlı bir şekilde sürdürüyoruz. Bugün itibariyle 61 bin 735 binada 348 bin 297 bağımsız bölümde hasar tespiti çalışmalarımızı tamamladık. Ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık toplam 309 bina, 4 bin 425 bağımsız bölüm olduğunu tespit ettik. 3 bin 152 az hasarlı, 371 orta hasarlı binamız var."

"OKULLARA 1 HAFTA ARA VERİLDİ"

İzmir’de okullara 1 hafta daha ara verildiğini ifade eden Kurum, şöyle devam etti: "Biz de bu süreçte okullarımızdaki hasar tespit çalışmalarımızı tamamlayacağız. Şu ana kadar İzmir’de depremden etkilenen ilçelerimizde bulunan 857 okulumuzdan 5 tanesinin ağır, 18 tanesinin ise orta hasarlı olduğunu tespit ettik. Şehir Hastanesi’nin yanında yer alan 1 milyon 300 bin metrekarelik rezerv alanda 3 bin konut yapmayı planladık. Geri kalan 2 bin konutu ise yerinde yapacağız. Bilhassa yıkılan 17 binanın bulunduğu alanlarda yeni konutlarımızı inşa edeceğiz. İzmir’de yıkılan ve ağır hasarlı binalar için AFAD’dan hak sahibi olarak belirlediği vatandaşlarımız; yerinde veya rezerv yapı alanında yeni yapılacak konutlardan alacaklar. Yerinde yapılacak yeni konutlar zemin + 5 katı geçmeyecek ve 2+1 şeklinde olacak. 3+1 isteyenler ise rezerv yapı alanındaki konutlardan alabilecekler. AFAD’dan hak sahibi olanlar için; yeni yapılacak konutların maliyeti hesaplanacak, maliyetlerden yüzde 40-50 oranında indirim yapılacak. Çıkan tutarı vatandaşlarımız ilk 2 yılı ödemesiz olmak üzere 18 yılda ödeyecek. Ödemeler faizsiz olacak ve eşit taksitlerle geri ödenecek. Yine, hasar tespit çalışmalarına göre orta hasarlı olan ve risk teşkil eden binalarda oturanlar kentsel dönüşüm uygulamalarına göre yerinde veya rezerv yapı alanındaki konutlardan bu ödeme koşullarına yakın bir şekilde konut sahibi olabilecekler."