AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla baroların seçim sistemi ve faaliyetlerine ilişkin Meclis'e getirilmesi planlanan yasa değişikliği teklifine karşı 41'den fazla kentin baro başkanı Ankara’ya yürüdü. Baro başkanlarının Ankara girişinde polis tarafından darp edilmesi üzerine tüm ülke genelinde destek ve protesto eylemleri yapıldı.

“Savunma yürüyor” sloganıyla yapılan yürüyüş Ankara'ya ulaştı. Yürüyüş yapan baro başkanları Ankara Barosu tarafından Eskişehir yolu Ankara giriş kapısında karşılandı. Anakra emniyeti Hukukçuları Ankara'da olağanüstü güvenlik önlemleri ile karşıladı. Baroların ve avukatların yürüyüşü Ankara girişinde durduruldu. Hukukçuların Ankara'nın içine yürümelerine izin verilmiyor. İşte baro başkanlarının yürüyüşü ile başlayan ve gün boyu süren gelişmeler:

TBB YÖNETİMİNİN DEĞİŞMESİ İÇİN DİLEKÇE VERİLECEK

Ankara Baro Saymanı Hava Orhon MA'ya yaptığı değerlendirmede, "Çoklu baro sistemine geçmek, baroları zayıflatmak ve siyasileştirmek demek. https://twitter.com/MAturkce/status/1274964902264754177?s=20 Barolarımız, Barolar Birliği'nin yönetiminin değişmesi için bugün dilekçe verecekler. Savunmaya özgürlük için yürüyoruz ancak Barolar Birliği Başkanımız yanımızda yok" diye konuştu. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1274975158193840128?s=20

"GÖREVİNİ YAPMAYANLARI İSTİFAYA ÇAĞIRIYORUZ"

Kocaeli Baro Başkanı Bahar Gültekin Candemir: Ankara'ya girişimize izin vermediler. Biz Anıtkabire karanfil koymak istedik lakin bizler engellerle karşılaştık. Şu an Cumhurriyet Baş Savcılığı anıtkabirde karanfil bırakıyor. Görevini yapmayanlari istifaya çağırıyoruz. Hatay Barosu başkanı da barikatı aşarak bekleyişini sürdüren kitleye katildi Ankara Barosu da bu hukuksuzluğu protesto etmek için oturma eylemine başladı.

AVUKATLAR DARP EDİLDİ

Bu arada Ankara'ya girmek isteyen bazı baro başkanları ve avukatlar polisler tarafından darp edildi. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1274995542595166208?s=20 https://twitter.com/dokuz8haber/status/1274998814101909504 Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Twitter hesabından yaşananlara tepki gösterdi https://twitter.com/CihnAydin/status/1274968789189353472?s=20

FEYZİOĞLU 16 BARO BAŞKANI İLE ANITKABİR'E GİTTİ

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, 60'a yakın baro başkanının ve çok sayıda avukatın Ankara'ya girmesi polis tarafından engellenirken, Afyonkarahisar, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Konya, Elazığ, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Çorum, Yozgat, Kütahya, Edirne, Samsun Erzurum, Kahramanmaraş Baro Başkanlarıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. https://www.instagram.com/p/CBurdFJFQI0/

BAKAN GÜL: DAHA TEKLİF YOK NEYE KARŞI YÜRÜYORSUNUZ

Hükümetin getirmeye çalıştığı'çoklu baro sistemine' karşı cuma günü yürüyüşe başlayan 60'tan fazla baro başkanı bugün Ankara'ya vardı. Ancak baro başkanları polis müdahalesi ile karşılaştı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül katıldığı canlı yayın programında; baro başkanlarının yürüyüşüne ilişkin "Henüz teklif yok, hangi maddeye karşı çıkıyorsunuz?" ifadelerini kullandı.

ANITKABİR'E GİDEN BARO BAŞKANLARI BAROLARIN YÜRÜYÜŞÜNE KATILDI

Polis, Ankara'ya girmesine müdahale ettiği avukatların oturma eylemini de "Özel mülktesiniz" diyerek engellemek istedi Öte yandan TBB Başkanı Feyzioğlu ile birlikte Anıtkabir'e giden 15 baro başkanı da eyleme katıldı. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1275029516302405632?s=20

ADANA'DAN ANKARA TEPKİSİ

Adana Barosu önceki dönem başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, baro başkanları ve avukatların Ankara'ya girişlerinin engellenmesine tepki gösterdi. Çıtırık, "Bu saldırıyı ,azgınlaşan faşizmi kınıyorum,protesto ediyorum lanetliyorum. İçişleri Bakanını ve Ankara Emniyet Müdürünü istifaya davet ediyorum. Savunma susmadı ve susmayacak!" dedi. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1275033291100487684?s=20

BARO BAŞKANLARININ BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR

Ankara'da Eskişehir Yolu'nda durdurulan baro başkanlarının bekleyişi sürüyor. Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan'ın görüşmek üzere valiliğe gittiği öğrenildi. Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyesi Özgen Hindistan polisin müdahalesinin hiçbir yasal gerekçesinin olmadığını belirterek baro başkanları ve baro yönetim kurulu üyelerinin yürümekte kararlı olduklarını dile getirdi.

FEYZİOĞLU MECLİS BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, Meclis Başkanı Mustafa Şentop ile görüştü. Feyzioğlu, “Talebimiz oraya gelmiş baro başkanlarımızın bırakılmasıdır” dedi. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioglu, Meclis Başkanı Mustafa Şentop ile görüştü. Görüşme sonrası Ankara girişinde polis müdahalesi ile karşılanan baro başkanlarına ilişkin açıklama yaptı. TBB’nin seçtiği yöntemin yürümek olmadığını, kendisinin de yürümeyeceğini belirten Feyzioğlu, Eskişehir yolunda bekleyen baro başkanlarının kente girmesi gerektiğini söyledi. Yürüyüşün Anayasal bir hak olduğuna vurgu yapan Feyzioğlu, “Temel haktır yürüyüş hakkı. Talebimiz oraya gelmiş baro başkanlarımızın bırakılmasıdır. 150 metre yürüyüş yapacaklar. O 150 metre yürüyüşün ardından Anıtkabir’e gitmek istiyorlar. Bunun kamu düzenini bozan bir yanı yok. Olayları yumuşatmak için devreye girdik. Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı ile görüştüm. Bir ortak noktada buluşulacak” dedi.

"ÇOKLU BARO KONUSUNDA TAKTİR MECLİSİNDİR"

Tartışılan “çoklu baro” sistemine ise Feyzioğlu, “Çoklu baro yanlış. Bizim açımızdan doğru bir yöntem değil takdir Meclis'indir. Kimse de neden Meclis'e ikna etmeye çalışıyorsunuz diye kızamaz. Tartışılan çoklu baro sistemi yapısına ilişkin biz Meclis'te çalışmayı tercih ediyoruz ama biz yürüyeceğiz diyene de engel olunmamalı” diye belirtti.

ANKARA EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ AÇIKLAMA YAPTI

Ankara Emniyet Müdürlüğü, baro başkanlarının yürüyüşüne dair açıklama yaparak, “Araçlarla şehre girebilecekleri, Anıtkabir ya da bir başka mahle gitmeleri hususunda ve varsa diğer talepleri konusunda yardımcı olunacağı ifade edilmiştir” dedi. Ankara Emniyet Müdürlüğü, baro başkanlarının “Savunma Yürüyüşü”ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen baro başkanlarının Eskişehir Yolu 15 kilometre kala açıklama yaptıklarını ve ardından kendilerini karşılamaya gelen Ankara Barosu üyeleriyle birlikte şehirlerarası yolda yürümek istediklerini öne sürdü.

TOPLANTI VE GÖSTERİ YÜRÜYÜŞLERİ KANUNU GÖSTERİLDİ

Açıklamada, “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 6’ncı maddesi gereği il genelinde toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılabilecek alan ve güzergahların mülki amirliklerce belirlendiği, yürüyüş yapmak istedikleri güzergahın belirlenen yerlerden olmadığı, yani kanunun 22. maddesine göre şehirlerarası yollarda toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılamayacağı ile mevcut pandemi tedbirleri kendilerine hatırlatılarak, grubun yürüyüşüne müsaade edilmemiş. Araçlarla şehre girebilecekleri, Anıtkabir ya da bir başka mahle gitmeleri hususunda ve varsa diğer talepleri konusunda yardımcı olunacağı ifade edilmiştir” denildi.

BAŞKANLAR USULÜNE UYGUN KENARA ALINMIŞ!

Emniyet bu açıklamalara rağmen baroların yürüyüşte ısrar ettiğini iddia ederek, kameralara yansıyan darp görüntülerine de değinmeden “grup usulüne uygun şekilde kenara alınarak, yok trafiğe açılmıştır” dedi.

İSTANBUL BAROSU ÖNÜNDE DESTEK EYLEMİ

Ankara'da baro başkanlarının bekleyişi sürerken İstanbul Barosu önünde bir araya gelen yüzlerce avukat Ankara'da durdurulan baro başkanlarına destek eylemi gerçekleştirdi. Avukatlar, "Feyzioğlu istifa" sloganları atarken, bir grup avukat oturma eylemi başlattı. BARO BAŞKANLARINA HİZMET VEREN BÜFE KAPATILDI Ankara girişinde bekletilen baro başkanlarına hizmet veren büfe polis talimatıyla kapatıldı. Baro başkanlarının sandalye almasına ise izin verilmiyor.