Batman M Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan mahkumlar, infaz düzenlemesinin "ayrımcı" olduğunu belirterek isyan çıkardı. Olayı duyan ve cezaevi önüne gelen mahkum yakınları, "Af yasasının kapsamı genişletilmelidir" dedi.

AKP ve MHP’nin birlikte hazırladığı infaz düzenlemesine tepki gösteren Batman M Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan mahkumlar, yangın çıkararak isyan başlattı. Olayı duyan tutuklu yakınları cezaevinin önüne koştu.

"AF YASASININ KAPSAMI GENİŞLETİLMELİDİR"

Düzenlemenin kapsamının genişletilmesi gerektiğini vurgulayan mahkum yakınları, şu ifadeleri kullandı: "Af yasası çok kısıtlı olarak açıklandı. Af yasasının tüm mahkumları bir defaya mahsus kapsaması gerekir. Bunun dışında acil olarak cezaevleri boşaltılmalıdır. Ciddi anlamda koronavirüs tehlikesi var. Bunun ne derece olduğunu bilmiyoruz. Suçlu da olsalar yaşam hakları var. Cezaevleri bir defaya mahsus ev hapsi veya denetimli serbestliğe dönüştürülmelidir. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ricamız bu affın genişletilmesidir." Cezaevine yangın nedeniyle çok sayıda itfaiye aracı, ambulans ve askeri sevkiyat yapıldı.

HDP'DEN İSYANA İLİŞKİN AÇIKLAMA

HDP, Batman M Tipi Cezaevi’nde infaz yasasından ayrı tutulan mahkumların çıkardığı isyana ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Partimiz, Batman Cezaevinde yaşanan gelişmeleri öncelikle İHD ve Batman Barosu’yla görüşerek yakından takip etmektedir. Milletvekillerimiz Feleknas Uca, Necdet İpekyüz ve Sıddık Taş olay yerindedir ve gelişmelere müdahil olmaktadır. Merkezi düzeyde de olayın gidişatına ilişkin gerekli girişimler hassasiyetle sürdürülmekte, herhangi bir olumsuz gelişmeye mahal vermemek için ilgili uyarılar tarafımızca yapılmaktadır. Bu vesileyle ilgili kurum ve kişileri derhal kamuoyunu bilgilendirmeye, kaygıları giderecek bir tutum sergilemeye çağırıyoruz. Konuyu aynı hassasiyetle takip etmeye devam ederken, halkımızın da göstereceği hassasiyet ve duyarlılığın önemine işaret etmek istiyoruz."

BATMAN BAROSU: CEZAEVİNDE DURUM KONTROL ALTINA ALINMIŞTIR

Batman Barosu, Batman M Tipi Cezaevi’nde mahkumların infaz düzenlemesine karşı başlattığı isyana ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada “Batman Kapalı cezaevinde çıkan olaylarla ilgili olarak; Baro Başkanımız ve Yöneticilerimizin Batman Barosu Binasında, ilgililerle sürekli irtibat halinde olduğunu, gelen bilgilere göre koğuşlara müdahalelerin yapıldığını ve herhangi bir can kaybının olmadığını belirtmek isteriz” denildi. Baro tarafından yaptığı son açıklamada, mahkumların ikna edildiği ve koğuşların boşaltıldığını belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Son gelen bilgilere göre koğuşları boşaltmak adına mahkumların ikna edildiği, koğuşların boşaltılmasının devam ettiği ve çok şükür ki herhangi bir can kaybının bulunmadığı şeklindedir. Batman M tipi Cezaevi'nde çıkan olaylarla ilgili olarak tarafımıza iletilen en son bilgiyi paylaşmak istiyoruz; Durumun tamamen kontrol altına alınmıştır, ölü ve yaralı mahkum bulunmamaktadır.”

BATMAN BAŞSAVCILIĞI: CEZAEVİNDEKİ OLAY KONTROL ALTINA ALINDI

Batman Başsavcılığı, "Batman M Tipi Ceza İnfaz Kurumunda akşam saatlerinde, bazı adli suçluların karıştığı münferit bir olay meydana gelmiştir. Olay kontrol altına alınmış olup, ceza İnfaz kurumu normal işleyişine dönmüştür. Olay nedeniyle herhangi bir can kaybı ya da yaralanma bulunmamaktadır" açıklamasında bulundu.