TBMM İçişleri Komisyonunda görüşüldükten sonra kabul edilen ve Meclis Genel Kuruluna sunulan 'Çarşı ve Mahalle Bekçileri Hakkında Kanun Teklifi'ne ilişkin, Diyarbakır'da bulunan STK temsilcileri ortak açıklama yaptı.

Diyarbakır Barosu, İHD Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Tabip Odası ve Hak İnsiyatifi bekçilere ilişkin yeni düzenlemeye Diyarbakır Barosunda yaptıkları açıklama ile tepki gösterdi. Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Makul şüphe gerekçesi ile durdurulan ve GBT sorgusu sırasında kolluğun fiziksel şiddetine maruz kalanların yanı sıra bekçilere de silah yetkisinin verilmesinin yeni yargısız infazlara ve aşırı güç kullanımına sebep olacağını söyledi.

Aydın, polis kurşunları ile hayatını kaybedenlere dikkat çekerek, "Polisin gereksiz silah kullanması sonucu Medeni Yıldırım, Kemal Kurkut, Recep Hantaş, Özgür Arda, Ferit İli, Ethem Sarısülük ve daha onlarca kişinin yaşamını yitirdiğini hatırda tutarak, bekçilere silah kullanma yetkisi verilmiş olmasının, yaşam hakkına yönelik daha fazla tehdit anlamına geleceğini ve daha fazla kişinin “devlet kurşunu” ile ölümüne yol açacağını kamuoyuna duyurmak isteriz” dedi.

Aydın, mecliste bulunan siyasi partilere bu tasarının tümden geri çekilmesi çağrısında bulundu.