Koronavirüs tedbirleri kapsamında bir süredir kapalı olan berberler normalleşme adımları kapsamında bugün yeniden açıldı. Ücretlere ise yüzde 30-40 düzeyinde zam yapılması bekleniyor.

Karantina sürecinde kapalı olan berber ve kuaförler, ücretlere yüzde 40 zam yapacak.

"MALZEMELER ZAMLANDI"

Berberlerin ve kuaförlerin yeniden açılacağı haberlerinin ardından ihtiyaç duyulan malzemelerin fiyatlarında yüzde 30-40 arası zam yapıldığını söyleyen Türkiye Berberler Kuaförler ve Güzellik Uzmanları Federasyonu Genel Merkezi, bu fiyatın ücrete de yansıyacağını açıkladı. Birgün gazetesine açıklama yapan merkez yetkilileri, iş yerlerinde artık kullan-at malzemelerin kullanılacağını, bunun yarattığı ekstra maliyetin de fiyatlara yansıyacağını söyledi. Açıklamaya göre, zamlı fiyatlar hakkında Federasyon tarafından alınmış resmi bir karar veya bildirim ise henüz yok.

FAHİŞ FİYAT UYGULAMASINA DENETİM

DHA'nın haberine göre İstanbul Esenler'de berberlere fiyat denetimi yapıldı. Denetime katılan Esenler Belediyesi Zabıta Müdürü Mustafa Albayrak, ekiplerle beraber kuaför ve berberlerde fahiş fiyat ve hijyen denetlemesi yapıp hijyen seti dağıttı. Tasdikli fiyat tarifesine uymayan işletmeler hakkında ceza uygulanacağını belirten Albayrak, “Berberler odasının tasdikli fiyat tarifesinin uygulanıp uygulanmadığı ile alakalı denetimlerimizi yapıyoruz. Tasdikli fiyat tarifesi ne ise berberlerimiz kuaförlerimiz uymak zorundadırlar. Uymayanlar ile ilgili Tüketiciyi Koruma Kanunu kapsamında tespit tutuyoruz. Oradan da para cezası çıkıyor. 392 TL para cezası olduğu ile alakalı arkadaşları uyaracağız. Uymayanlar için gerekli işlemler yapılacak” ifadelerini kullandı.

YURTTAŞLAR FİYATLARI UYGUN BULMADI

İstanbul Sultangazi'de ise müşterilerini kabul eden berberler ile müşteriler arasında fiyat tartışması yaşandı. Fatih Göktaş isimli berber, "Odamızın açıkladığı 2020 fiyat tarifesi vardı. Bu tarifeyi yaklaşık 4-5 aydır uygulamayan arkadaşlar vardı. Virüsten dolayı giderlerimiz artmaya başladığı için bugüne kadar uygulanmayan 2020 fiyat tarifesi uygulanmaya başlandı. Berberlerin kapanmadan önce saç sakal tıraşına 30-35 TL hizmet bedeli alınırdı. Bugün itibarıyla 2020 tarifesine uyularak 45 TL hizmet bedeli alınmaya başladı. Müşterilerimiz de bu durumu olumlu karşılıyor" dedi. Berberde tıraş olan Zeynel Aslantaş ise, "Tabi ki mutluyuz. 2 ay boyunca evde tıraş oluyorduk. Berberime geldiğim için mutluyum. Evde tıraş olmayacağım için de mutluyum. Fiyatlarda bir artış olmuş. Sebebi hijyen olduğu söyleniyor. Bana göre pek ideal fiyat değil" dedi.

ZAM İDDİASINA YALANLAMA

Türkiye Berberler Kuaförler ve Güzellik Uzmanları Federasyonu Genel Başkanı Bayram Karakaş, berber ve kuaförlerde yüzde 40 zam yapılacağı haberini yalanladı. Karakaş, "Kaynağı belli olmayan bazı yayın organlarında tarafımca söylenmiş olduğu iddia edilen ‘gelir kayıplarından dolayı yüzde 40 fiyat artışı yapacaklar’ cümlesi bana ait değildir. Böyle bir açıklama herhangi bir basın yayın organına yapılmamıştır" ifadelerini kullandı.