Bugün 19 Mayıs. Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı. Siyasiler gençlere mesaj verdi, ülke genelinde kutlamalar yapıldı. Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in ifşa videoları ve ardından başlayan tartışmalar gündemi sarsmaya devam ediyor. Gazeteci Hadi Özışık’ın “arabulucu” olduğu iddiaları, Sedat Peker’in paylaştığı video ile yeni bir boyuta taşındı. İçişleri Bakanı Soylu suç duyurusunda bulundu, Hadi Özışık özür diledi. Günün öne çıkan haberlerini derledik.

https://youtu.be/FjN2h9c6m3c

ÖZIŞIK KARDEŞLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Uykusuz dergisi Sedat Peker göndermeli esnaf kapağı yaptı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkındaki iddialar gündemdeki yerini korurken, gazeteci Hadi ve Süleyman Özışık kardeşler de tartışmanın odağına oturdu. Sedat Peker’in video paylaşması üzerine Hadi Özışık, Soylu’dan özür diledi. Bakan Soylu ise, Hadi ve Süleyman Özışık hakkında "hakaret", "iftira" ve "suç örgütüne yardım"dan suç duyurusunda bulundu. CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Soylu’yu istifaya çağırdı ve “Hadi Özışık kim? Neden koruma verdin?” diye sordu.

New York Times'ta yayınlanan makalede ise Sedat Peker’in ifşa videoları için “Bir dönemin sonunu getirecek" yorumu yapıldı. Mizah dergisi Uykusuz’un bu haftaki kapağında ise Sedat Peker göndermeli esnaf karikatürü yer aldı. Dergi, "bir kamera bir tripod" ile gündemi sarsan videolara göndermede bulunarak, "Başka türlü kimse dinlemiyor" mesajı verdi.

CANLI YAYIN - #dokuz8GÜNDEMSİYASET

#dokuz8GÜNDEM Siyaset programında siyasal iletişimci Evren Barış Yavuz ve #dokuz8Haber Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici siyaset gündemini yorumluyor.

https://www.youtube.com/watch?v=Xbud-r0ekX8

GÜNÜN YAZISI

Mustafa Kara, “Serçenin ölmesinde bile bir bildiği vardır kaderin” başlıklı yazısında, Shakespeare’in yol göstericiliğinde memleketin gidişatını yazdı; “Büyük büyük kutsallar, koca koca nutuklar üzerine inşa edilmiş krallık, çürüklerin en fenası insan çürüğü ile burnumuzun direğini sızlata sızlata dökülüyor” yorumu yaptı.

BUGÜN 19 MAYIS...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı açıklamasında 2023 vizyonundan söz etti. Erdoğan, herkesi saat 19.19’da İstiklal Marşı okumaya çağırdı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da 19 Mayıs dolayısıyla gençler ile bir araya geldi, “Gençler dünyayı çok iyi okuyorlar. Türkiye’yi çok iyi okuyorlar. Mustafa Kemal Atatürk’ün kendi ülkesi için verdiği mücadeleyi çok iyi biliyorlar” dedi.

19 Mayıs’ın tuhaf gelişmesi ise Gençlik ve Spor Bakanlığı Twitter hesabında yaşandı. “Baktım epey Atatürk var, haksızlık etmeyin” yazılı paylaşım kısa süre içinde silindi.

Gençlere olumlu mesajlar verilse de, gençlerin en büyük derdi olan işsizlik maalesef soluk aldırmıyor. DİSK-AR’ın verilerine göre, 2021 yılının birinci çeyreğinde işsizlik sayısı 9 milyon 893 bine ulaştı.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLARI

  • TTB, Bartın'da görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil İbrahim Çakın’ın koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirdiğini https://twitter.com/dokuz8haber/status/1394945248393109511?s=20
  • YÖK, üniversitelerdeki akademik ve idari kadrolar ile öğrencilerin Eylül ayına kadar aşılanmasını istedi.
  • İHD İstanbul Şubesi, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası’nda Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç'u andı.
  • Baran Tursun Vakfı raporu: Son 13 yılda 92'si çocuk 404 sivil, polisler tarafından öldürüldü.
  • EŞİK milletvekillerine ”Vekilleri takipteyiz” uyarısı yaptı, “Hayatlarımız ve haklarımız için gözümüz üzerinizde!” dedi.
  • Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) sembol ismi Jesus Santrich, Venezuela'da pusuya düşürülerek öldürüldü.
  • İspanya ve Fas arasında yaşanan diplomatik kriz, binlerce göçmenin sınırı geçmesi ile daha da büyüyor.
  • İranlı yönetmen Babak Khorramdin’in annesi ve babası tarafından öldürüldüğü açıklandı.

CANLI YAYIN | #dokuz8YEREL

Yerel gazeteciler, kentlerde yaşanan son gelişmeleri ve gündemin öne çıkan başlıklarını Gazeteci Bekir Güneş'in sunduğu #dokuz8YEREL programında aktardı.

https://www.youtube.com/watch?v=aHRvQ3vTKPA