8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri birçok ilde devam ediyor. Diyarbakır, Iğdır, Adana, Mersin, Osmaniye, Van ve Şanlıurfa olmak üzere birçok kentte eylem ve etkinlikler düzenlendi.

Mezopotamya Ajansı'nın derlediği habere göre Van'ı İpekyolu ilçesinde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yapılacak etkinlik için bildiri dağıtıldı. Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kadın, ilçede kurulan Çarşamba pazarını ziyaret etti. Pazardaki kadınlar 8 Mart'ta düzenlenecek etkinliğe davet edildi.

ŞANLIURFA'DA SİNEVİZYON GÖSTERİSİ

HDP Urfa Kadın Meclisi, 8 Mart etkinlikleri kapsamında Suruç sokaklarında kadınlara karanfil dağıttı. HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü'nün de aralarında bulunduğu kadınlar, karanfil dağıttıktan sonra parti binasın geçerek, "Kadın mücadele tarihi" adlı bir sinevizyon izledi. Ardından konuşan HDP'li Sürücü, kadın mücadelesinin her geçen gün büyüdüğünü söyleyerek, "Biz bugün bir kez daha alanlardayız ve mücadelemiz ile mutlaka kazanacağız" dedi.

ADANA'DA KESK AÇIKLAMA YAPIT

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Adana Kadın Meclisi, 8 Mart etkinlikleri kapsamında Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nda (SES) basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda kadının katıldığı toplantı da konuşan Sibel Yıldız, 8 Mart Pazar günü Mustafa Kemal Paşa Bulvarı’ndan Uğur Mumcu Meydanı’na gerçekleştirecekleri yürüyüş ve mitinge katılım çağrısında bulunarak, Kadın ve Eşitlik Bakanlığı'nın kurulmasını istedi. Seyhan İlçe Belediyesi öncülüğünde ise, erkekler tarafından katledilen kadınların anısına Gürselpaşa Mahallesi’nde bulunan Begoviç Bulvarı’nda fidan dikildi. Etkinliğe, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Müzeyyen Şevkin, HDP ve CHP il yöneticileri ile TJA aktivistleri katıldı. Etkinlikte, fidanların dikileceği alanın kadın temalı bir park olacağı bilgisi paylaşıldı.

TEKSTİL İŞÇİLERİNE ZİYARET

HDP Adana Kadın Meclisi ve TJA üyesi kadınlar, kent milletvekili Tülay Hatimoğulları'nın katılımıyla tekstilde çalışan kadınlar ziyaret edilerek sorunları dinlendi. Ziyaretin devamında da HDP Yüreğir İlçe Örgütü binasında Hatimoğulları, kadınlarla bir araya geldi. Burada konuşan Hatimoğulları, tüm kadınları taleplerini dile getirmek için 8 Mart alanına davet etti.

MERSİN'DE İHD AÇIKLAMA YAPTI

Mersin Kadın Platformu, cezaevlerinde tutuklu bulunan kadınlarla dayanışmak amacıyla kart gönderdi. Kart eylemi öncesi İnsan Hakları Değneği (İHD) Mersin Şubesi’nde basın toplantısı düzenlendi. Platform adına kısa bir açıklama yapan Şerife Kılıç, kadına karşı yürütülen tüm politikalara karşı mücadele ettiklerini söyledi. Suriye'de yürütülen savaşa da değinen Kılıç, "Savaş politikalarına, ekolojik talana, cins kırımına karşı barışı istemeye devam ediyoruz. Ekonomik krizin faturasının kadınlara yoksulluk, işsizlik olarak geri dönmesine karşıyız. Seçilmiş kadın vekiller, belediye eşbaşkanları, gazeteciler, eşitlik, özgürlük ve barış için mücadele eden kadınlar haksız ve hukuksuz bir şekilde cezaevlerinde olmalarına karşıyız. Biz kadınlar hayatın her alanında barışı talep ediyoruz" dedi. Açıklamanın ardından kadınlar hazırladıkları dayanışma kartlarını Merkez Postanesi’nden tutuklu kadınlara gönderdi.

DİYARBAKIR'IN BİRÇOK İLÇESİ'NDE ETKİNLİK DÜZENLENDİ

Özgür Kadın Hareketi (TJA), 8 Mart Dünya Kadınları Günü etkinlikleri kapsamında Kayapınar ilçesine bağlı Cankatran Mahallesi’nde şölen düzenledi. Şölenin gerçekleştirildiği Mahalle Halk Evi’nin önündeki alanda "Başarıyor ve kazanıyorsak ancak o zaman varız", "Özgürlüğümüz için örgütlülüğümüzü büyütüyoruz", "2019 kadın direniş yıllı oldu 2020 kadının başarı yıllı olacak" ve "Jin azad nebe civak azad nabe" yazılı pankartlar asıldı. Kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldığı şölen, zılgıt ve halaylarla başladı.

MİTİNGE KATILIM ÇAĞRISI

Şölende konuşan HDP Kayapınar İlçe Eşbaşkanı Besile Narin, kadınların yoğun bir baskı altında olduğunu kaydederek, kadınların örgütlenerek buna karşın güçlü bir duruş ortaya koyabileceğini söyledi. Narin, 8 Mart’ta İstasyon Meydanı’nda düzenlenecek mitinge katılım çağrısında bulundu. Narin' in konuşmasının ardından şölen çekilen halaylarla son buldu.

IĞDIR

Tevgera Jinên Azad (TJA) aktvistleri, 8 Mart dolayısıyla cezaevlerinde bulunan kadınlara kart yolladı. PTT merkez şubesi önünde toplanan kadınlar adına konuşan HDP İl Eşbaşkanı Suzan Mankulu, “Zindanlarda olan kadınlara buradan bir kart göndereceğiz. Kendilerine kart göndererek onlarla dayanışmayı arttırmayı çalışacağız. Fiziki olarak tutsak olabilir ama ruhlarıyla 8 Mart’ta çekeceğimiz halaylarla yanımızda olacaklar. Bunu hissediyoruz” dedi.