25 Kadım dolayısıyla kadın grubu gerçekleştiren HDP Eş Genel Başkanı Buldan, "Tek adam iktidarına karşı bu ülkede demokratik cumhuriyeti inşa edecek güç kadın gücüdür" dedi. Buldan pandeminin en ağır faturasının kadınlar tarafından ödendiğini belirterek, "Mart 2020’den bu yana 2 milyon kadın işsiz kaldı" ifadelerini kullandı.

25 Kasım Kadın Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla Meclis'te 'kadın grubu' gerçekleştiren HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmadı her an kadınlar öldürüldü. Kadına yönelik suçlarda erkek faile ceza vermemek için kılı kırk yarar yargı erkek suçluyu korumakta ve ona yasal destek sunmaktadır. Özellikle Kürt kadınlarına yönelik suç işleyen failler yargı ve iktidar tarafından özel bir ilgi ile korunmaktadır" diye konuştu. İktidara "Üniformalarının arkalarına sığınan failleri aklamaktan bir an önce vazgeçin" çağrısında bulunan Buldan, "Musa Orhan başta olmak üzere Kürt kadınlara karşı en alçak suçları işleyen kim varsa unutmayacağız" diye konuştu.

"YANDAŞLARA VERGİ İNDİRİMİ, HALKA ACI REÇETE"

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'acı reçete' açıklamalarını eleştiren Buldan, "Yandaş vurguncularına kaymaklı devlet destekleri, vergi indirimleri var; halka gelince acı reçete var. Esas acı reçeteye halk onlara yazıyor, ilk seçimde acı ilacı içecekler" ifadelerini kullandı. Erdoğan'ın açıkladığı ekonomi ve hukuk reformuna ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Buldan, şunları söyledi: "Yarattıkları krizi yönetemeyince 'Artık reform zamanı geldi' demeleri işledikleri tüm suçların itirafıdır. Yargıyı tek sorumluymuş gibi bizleri göstermeye çalışıyorlar. Ne diyeceklerini söyleyeyim, yine 'Kandırıldık' diyecekler. Biz de buradan sormak isteriz. AYM kararına saygı duymuyoruz diyen siz değil misiniz? Tecavüzcüleri, kadın katillerini, çeteleri sürü halinde dışarı salan siz değil misiniz? Yargıyı sarayda yargıyı toplayıp önünüzde düğme ilikleten siz değil misiniz? Kentlerimizi yerle bir ettirirken Taybet anayı sokak ortasında vurduran, cenazesini sokak ortasında beklettiren katilleri koruyup kollayan siz değil misiniz? Belediyelerimizi gasp edip hırsız kayyumları atayan siz değil misiniz? İnsanlara işkence yapıp helikopterden atanları koruyan siz değil misiniz? Tüm sorumlusu sarayda kurduğunuz iktidardır. Bu ülkeyi cehenneme çeviren sizsiniz. AKP ve ortağı reform yapacağı dürüstlükte değildir. Havanın kokusuna göre kıble değiştirenlerin güvenilirliği olamaz. Tek adam iktidarına karşı bu ülkede demokratik cumhuriyeti inşa edecek güç kadın gücüdür."

"YARGI ERKEK SUÇLUYU KORUYOR"

25 Kasım Kadın Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla mecliste 'kadın grubu' gerçekleştiren HDP Eş Genel Başkanı Buldan, İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasının önemine bir kez daha değinerek, "Kadına yönelik suçlarda erkek faile ceza vermemek için kılı kırk yaran yargı, erkek suçluyu korumakta ve ona yasal destek sunmaktadır. Özellikle Kürt kadınlarına yönelik suç işleyen failler yargı ve iktidar tarafından özel bir ilgi ile korunmaktadır" sözlerini kaydetti.

"HER CANIMIZIN HESABINI ADALET ÖNÜNDE SORACAĞIZ"

Gülistan Doku'yu, Burak Oğraş'ı, Nadira Kadirova'yı, Berkin Elvan'ı anan Buldan, "Çocuklar katlederken failleri cezasızla hatta terfiyle ödüllendirdi; Uğur Kaymaz’ı öldüren 4 polis beraat ettirildi, Roboski Katliamı’nın üzerinden 9 yıl geçti, kimse yargı önüne çıkarılmadı. Berkin Elvan’ın davası 7 yıldır sürüncemede tutuluyor, Rabia Naz dosyasının üstünün kapatıldığını hepimiz biliyoruz. Sizin karneniz cinayetle katliamla, cezasızlıkla doluysa bizim karnemiz direniş, mücadele ve yeni yaşamın inşasıyla doludur. Her bir canımızın hesabını adalet önünde tek tek soracağız" ifadelerini kullandı.

"CEZAEVLERİNDEKİ BASKI UYGULAMALARINA SON VERİN"

Cezaevlerindeki hak ihlallerine de değinen Buldan, "Fiziksel olarak kontrolünüz altında olan cezaevlerindeki baskı uygulamalarına derhal son verin. Şunu çok iyi bilin ki cezaevlerinde uyguladığınız her türlü şiddetin hesabını adalet önünde mutlaka ama mutlaka soracağız" diye konuştu.

"VATANDAŞ YOKLUĞA MAHKUM EDİLDİ"

Pandeminin ekonomiye etkisine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Buldan, "Pandemi kapsamında açıklanan tedbirler karşısında yandaş sermayedarlar dışında toplumun bütün kesimleri hükûmet tarafından savunmasız bırakılmıştır. Vatandaş yokluğa mahkûm edildi. Esnaftan üreticisine herkes iflasla baş başa bırakıldı. Cumhuriyet tarihinin en büyük işsizlik oranıyla gençlere geleceksiz bir ülke bırakıldı" dedi.

"MART'TAN BU YANAN 2 MİLYON KADIN İŞSİZ KALDI"

Pandeminin en ağır faturasının ise kadınlar tarafından ödendiğini söyleyen Buldan, "Mart 2020’den bu yana 2 milyon kadın işsiz kaldı. Kadına şiddet de katlanarak artıyor, kadınların sığınma evlerine alınması zorlaştırılıyor" açıklamasında bulundu.

"BİR DAMAT GÖNDEREREK..."

Buldan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifasını hatırlatarak, "Bir damat göndererek bu enkazın altından kurtulabileceklerini sanmasınlar. Adalet önünde mutlaka hesap verecekler. Bu hesabın faturasını AKP-MHP iktidarının bizzat kendisi ödeyecektir" sözlerini kaydetti.

"22 KADIN VEKİLİMİZE GELEN FEZLEKE SAYISI 475"

Buldan, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "22 kadın vekilimize gelen fezleke sayısı 475'tir. Ancak halk iradesine darbe vuranlar şunu çok iyi bilsinler ki asla başaramayacaklar. Gidin Amed'de Mardin'de Van'da halka sorun kadınlara, gençlere, en iyi cevabı size vereceklerdir. Bizler kadın ittifakının milyonlarca üyesi kadınlarız. Daha da büyüyeceğiz. AKP-MHP faşist iktidarına karşı yeni bir ülkenin kapısını aralama zamanı. Toplumsal adaleti inşa etme zamanı. Sermayeyi elinde tutan yüzde 1'e karşı, yüzde 99'un sesi olma zamanı. Haydi kadınlar biz olanı bizden çalanlardan şimdi alma zamanı. Bizleri dört bir taraftan kuşatan erkek iktidarlara gücümüzü şimdi gösterme zamanı. Şimdi bizlerin zamanı. İnanın, kadınlar bir araya gelirsek mücadele edersek dünya durur."