"Katıldığı bir programda koronavirüs salgını döneminde Selahattin Demirtaş'ın "Devran" isimli kitabını okuduğunu söyleyen Bülent Arınç, okumayanlara da tavsiyede bulundu. Arınç Osman Kavala'nın tutukluluğuna dair de, "Kavala'nın tutuklu kalmasına hayret ediyorum" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi ve TBMM eski Başkanı Bülent Arınç, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Arınç, tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala ile HDP Eş Genel eski Başkanı Selahattin Demirtaş'a ilişkin "Kavala'nın tutuklu kalmasına hayret ediyorum, Demirtaş'ın da tahliyesi olabilir" yorumunu yaptı.

"ALBAYRAK'IN GÖREVİNİ BIRAKMASINA DAHİL OLMADIM"

HaberTürk TV'de soruları yanıtlayan Bülent Arınç, Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak'ın istifasında dahli olduğuna dair haberleri yalanlayarak, "İki iddia da külliyen yalandır. Birincisi Albayrak'ın görevini bırakmasına dahil olmadım. ‘Gitmezse 30-40 AK Parti milletvekili ayrılır’ demedim. İkincisi Yüksek İstişare Kurulu'nda isim zikretmedik" ifadelerini kullandı. Arınç, ekonominin durumuna ve yeni yönetime ilişkin ise, "Ekonomide sıkıntı yok diyemem ama krize dönüşmemiştir. Bu da bizim avantajımıza. Naci Ağbal ve Lütfi Elvan'ı da iyi tanırım, çok faydalı olacaklarını düşünüyorum" diye konuştu. Arınç, 4 yıldır Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel eski Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ve 3 yıldır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'yla ilgili de açıklamalarda bulundu.

"TUTUKLU KALMASINA HAYRET EDİYORUM"

İddianameleri okurken isyan ettiğini söyleyen Arınç, "Çocuk bile yazmaz bile demiştim, cübbeyi bile giyesim gelmişti. Kavala'nın tutuklu kalmasına hayret ediyorum, Demirtaş'ın da tahliyesi olabilir" diye konuştu.

"DEVRAN'I BEN OKUDUM, SİZ DE OKUYUN"

Arınç, Selahattin Demirtaş'ın cezaevindeyken çıkardığı "Devran" kitabına ilişkin de, "Devran kitabını okudum, Belki Demirtaş hakkında fikriniz değişmeyecek ama Kürtlerin neler yaşadığını anlayacaksınız, Kürtler konusunda fikriniz değişebilir" yorumunda bulundu. 3 yıldır cezaevinde olan iş insanı Osman Kavala'nın tutukluluğuna yönelik "Ey hâkim ve savcılar; Osman Kavala'nın hâlâ tutuklu kalmasına hayret ediyorum, tahliye edilmesi lazım" diyerek savcılara çağrıda bulunan Arınç, Kürt meselesine de değinerek, şu ifadeleri kullandı: "Bu ülkenin mazlumlarından biri de Kürtlerdir. 1980'de Diyarbakır Cezaevi'nde yaşananlar sonra hepimizin "Devran" hikayelerinden okumamız lazım. Çözüm sürecinde bazı isimlerin tahliyesi sağlanmıştı. Bunun da tahliyesi sağlanabilir. Mahkemeler, yargıçlar özgürlükçü düşünürler.