Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda PYD karşıtı ENKS temsilcileri ile bir araya geldiğini duyurdu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de PYD'nin karşısında kendilerini konumlandıran Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile bir araya geldi. Twitter hesabından paylaşım yapan Çavuşoğlu, "Suriyeli Kürtlerin meşru temsilcisi Suriye Kürt Ulusal Konseyi heyetiyle görüştük. Suriye Ulusal Koalisyonu içindeki ve siyasi süreçteki rollerini desteklediğimizi belirttik. Kürtlere en büyük zararı terör örgütü PKK/YPG’nin verdiğini vurguladık" dedi.

SURİYE KÜRT ULUSAL KONSEYİ KİMDİR?

Kısa adı ENKS olan Suriye Kürt Ulusal Konseyi, 26 Ekim 2011 tarihinde Irak – Erbil’de KDP Genel Başkanı Mesut Barzani’nin inisiyatifiyle kuruldu. ENKS 11 Kürt siyasi partinin ve bazı sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelmesiyle oluştu. ENKS’nin kuruluş amacı; Kürt halkının etnik haklarının koruma altına alındığı, adem-i merkeziyetçi, demokratik ve parlamenter bir devlet inşa edilmesi olarak belirlendi. Ülkenin resmi adı olan Suriye Arap Cumhuriyeti’ndeki Arap ifadesinin kaldırılmasını talep ediyorlar. Siyasi olarak ENKS, kendisini YPG/PYD’nin karşısında konumlandırıyor. ENKS, 27 Ağustos 2013’ten beri Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nun bir parçası. ENKS temsilcileri Abdülhakim Beşar ve Abdülbasit Hemo, SMDK’nın başkan yardımcılığı görevini yürütüyor. ENKS yöneticileri YPG’nin Kürt hareketi olmadığını iddia ediyor.