Dışişleri Bakanı Mevlüy Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilimle ilgili Yunanistan'a, "Dolduruşa gelerek kendinizi riske atmayın, gereği neyse tereddütsüz şekilde yaparız" uyarısını yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'de devam eden gerilimden Yunanistan'ı sorumlu tutarak "Dolduruşa gelmeyin" çağrısında bulundu.

"GERGİNLİĞİ ÇIKARAN BİZ DEĞİLİZ"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. Maas ile yaptığı görüşmede Doğu Akdeniz'i konuştuklarını belirten Çavuşoğlu, "Görüşmemizde, Doğu Akdeniz'de Türkiye ve Kıbrıs Tük halkını dışlamak yerine adil bir paylaşım istedik. Ancak maalesef Yunanistan ve Rum kesimi maksimalist yaklaşımlarıyla dışlayıcı faaliyetlerine devam ediyorlar. Gerginliği arttıran kesim biz değiliz. ayın Merkel'in arabuluculuk talebini desteklemek için olumlu şeyler yaptık. Bu samimi çabaları için teşekkür ediyoruz. Bu süreçte objektif bir rol üstlenmeye çalıştılar teşekkür ediyorum. Fakat bu çabaları Yunanistan ve Rum kesiminin saldırılarına maruz kalıyor. Yunanistan, AB'nin koşulsuz desteği ile şımardı" dedi.

"DOLDURUŞA GELMEYİN"

Türkiye'nin gerilimin tırmanması taraftarı olmadığını belirten Çavuşoğlu, "Yunanistan'a tavsiyem, bu şımarıklıktan vazgeçin. O önkoşulsuz ve tam AB desteği ile bir yere varılamayacağını artık anlamanız lazım. Hele hele bazı ülkelerin dolduruşuna gelerek kendinizi riske atmayın. Elimizden bir kaza çıkmaz, gereği neyse onu tereddütsüz şekilde yaparız. Biz diyaloğa varız. Bugün Heiko Maas'a da söyledim. Doğu Akdeniz'deki tüm ülkelerle, Rum kesimi hariç görüşmeye oturup konuşmaya, hakça paylaşım için müzakere etmeye varız. Ama bunun için kimse Türkiye'ye ön koşul getirmeye kalkmasın" dedi.

"YUNANİSTAN MAKSİMALİST İDDİALARDAN VAZGEÇMELİ"

Bölgede Türkiye'nin dışlanamayacağını söyleyen Çavuşoğlu, "Tüm çabalara baktığınız zaman, tek taraflı sondaj çalışmaları, Türkiye'yi yok sayan çabalardır. Biz de bunların geçerli olmadığını söylemiştik. Bugün attığımız adımlarla da sahada ve masada bunların geçerli olmadığını gösteriyoruz. Buna rağmen gelin oturalım diyoruz. Bunun için de maksimalist iddialardan ya da taleplerden vazgeçmesi gerekiyor Yunanistan'ın. Navtex yayınlamak, orada tatbikat yapmak, Oruç Reis'i taciz etmeye kalkmak... Buradaki tacizler, bunların Yunanistan'a bir faydası yok. Yunanistan kendisini Türk donanmasının önüne atmaya çalışan ülkelere kanmasın, gelsin bizimle otursun, biz hakça paylaşım nedir biliriz, hem kendi hakkımızı koruruz, hem de kimsenin hakkında gözümüz olmaz" şeklinde konuştu.

MAAS: İKİ TARAF GÖRÜŞMELİ

Çavuşoğlu'nun ardından söz alan Heiko Maas, "Uçuruma yaklaştığınız zaman uçurumdan aşağı düşme riskiniz de var. Biz bu gelişmenin önünü kesmek istiyoruz. İki tarafta da diyaloğa hazır olunduğunu duyuyorum, bu nedenle de bu tartışmalı konuların bir çözüme ulaşacağına inanıyorum. İki tarafın da samimi olarak doğrudan görüşmelere başlamasıyla iki taraf için de kabul edilebilir sonuçlar elde edilebileceğine inanıyorum. Almanya bunu elinden geldiğince desteklemeye hazır. Böyle bir görüşme ortamı sadece yapıcı bir atmosferde gerçekleşebilir, iki tarafın faaliyetleri için de geçerli. Şu anda Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerden hiçbirimiz memnun değiliz, iki ülkedeki insanlar için birçok fırsat var, bu konuda ilerlemek istiyoruz" dedi.