CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) deprem gündemiyle Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. MYK'nın ardından parti sözcüsü Faik Öztrak deprem vergilerine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

https://twitter.com/dokuz8haber/status/1221862939096801280?s=20 Öztrak, AKP iktidarında 65 milyar lira deprem vergisinin toplandığına dikkat çekti. CHP’li Öztrak, dünyanın tüm demokratik ülkelerinde iktidar sahiplerinin, böylesine acı zamanlarda eleştiriye açık olmak zorunda olduğunu belirterek, şunları söyledi: 1999’da yaşanan depremlerin ardından geçici bir süre için özel iletişim vergisi getirilmişti. Bu vergi daha sonra 2004’ün hemen başında kalıcı hale getirildi. 2004 ile 2019 arasında 65 milyar lira toplandı. Vatandaş da ‘Deprem vergisi alıyorsunuz, Elazığ’da Malatya’da ve bilinen tüm deprem bölgelerinde can kaybını ve tahribatı önlemek için neler yaptınız?’ diyor.Kızmadan, tehdit etmeden, efendi efendi neler yaptığınızı açıklayın. Meclisimiz bunu 3 ay önce de tartışmak istedi.

ÖZTRAK: BÜYÜK EKSİKLİKLERİMİZ VAR

CHP’li Öztrak, depremin, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyanın gerçeği olduğunu, Türkiye’nin neredeyse tamamının deprem riski taşıdığını kaydetti. Bu gerçekle deprem öncesi tedbir alınması gerektiğini kaydeden Öztrak, şunları söyledi; Deprem riskiyle mücadeleye, depremden önce başlanır. Depremden sonra ancak kriz yönetimi yapılır. Bu iki konuda büyük eksikliklerimiz var. Artık aktif fay hatları üzerinde yerleşime izin vermemeliyiz. Ya da özel tedbirler aldıktan sonra bu yerleşim izinlerini vermeliyiz. Esasen bu konuda kanunlarımız var ama kanuna uyan yok.

DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜYOR

Bu son depremde de gördük ki deprem değil, bina öldürüyor. Bu nedenle bina envanterimizin depreme dayanıklılık durumunu bir an önce tespit etmeliyiz. Kentsel dönüşümü rant için değil depremin etkilerini en aza indirmek için kullanmalıyız. Depreme karşı en son inşaat teknolojilerinden yararlanalım. Buna uygun inşaat teknolojilerini biz geliştirelim ve bu projenin adını da ‘Depremde hayatta kalalım’ projesi koyalım” diye konuştu