Olağanüstü toplanan CHP MYK ve PM, İstanbul Sözleşmesi'nin Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilmesinin yok hükmünde olduğu belirtildi. CHP, fesih işleminin iptali için Danıştay'a başvurma kararı aldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi’ni (PM) olağanüstü toplantıya çağırdı. Genel Merkez’de yüz yüze yapılan toplantılarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin feshedilmesi ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınıp yerine Şahap Kavcıoğlu’nun getirilmesi ele alındı. Toplantıda Türkiye’nin ilk kez insan hakları ile ilgili bir sözleşmeden çekildiği ve Anayasa’nın 90. maddesine göre bir sözleşmenin ancak kanunla kaldırılabileceği, TBMM devre dışı bırakıldığı için kararın “yok hükmünde” olduğu belirtildi.

DANIŞTAY'A TAŞINACAK

Toplantı sonucunda İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı Danıştay’a başvurulması kararı alındı. Yapılacak başvuruda, kadın örgütleri ve 42 milyon kadının bu davaya taraf olması için çağrı yapılacak. Kılıçdaroğlu'nun toplantıda Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınıp yerine Şahap Kavcıoğlu’nun getirilmesine ilişkin de “Türkiye yönetilemiyor. Bu savrulduklarının göstergesi. Recep Tayyip Erdoğan’ın bir an önce, erken seçimle, yönetimden uzaklaşması gerekiyor” yorumunu yaptığı öğrenildi