CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, umreden döndükten sonra karantina altına alınmayarak evlerine gönderilen 15 bine yakın vatandaşın durumunu Meclis gündemine taşıdı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın yaptığı yaklaşık 21 bin vatandaşın umreden döndüğü açıklamasına dikkat çeken ve resmi makamlarca umreci 6 bin 448 kişinin karantinaya alındığı açıklamasını hatırlatan Sındır, umreden dönen tüm vatandaşların neden karantinaya alınmadığını ve bu konuda kamuoyunda oluşan soru işaretlerini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

“ISPARTA’DA YAŞANANLARIN SORUMLULARI HAKKINDA DERHAL SORUŞTURMA AÇILMALI?”

Sındır, umreden dönen yurttaşların karantinaya alındıkları illerdeki vaka sayılarının nüfusa oranla diğer illerdeki vaka sayılarından önemli ölçüde daha fazla olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: Sağlık Bakanlığınca her gün kamuoyuna aktarılan bilgi ve güncel verilere göre özellikle umre dönüşünde karantina nedeniyle götürüldükleri tesislerin bulunduğu illerde vaka sayılarının yoğunluklarına bağlı olarak ülke ortalamalarının üzerinde olduğu görülmekte. Adalet ve Kalkınma Partisi Isparta Milletvekili Recep Özel’in, daha sonra silmiş olsa da, yazılı basına da yansıyan sosyal medya paylaşımıyla bildirdiği; 1 Nisan tarihinde görülen 268 vakanın 245’inin umreden gelen ve Isparta yurdunda misafir edilen yurttaşlarımız olduğu bilgisi tüm kamuoyunun malumu. Isparta ili örneğine bakıldığında, umre dönüşü ortaya çıkan vahim tablo ortada. Isparta’da yaşananların sorumluları hakkında derhal soruşturma açılmalı? Ülkemizde hemen her ilimizde aynı anda ortaya çıkan Kovid-19 vakalarının büyük oranda yurtdışından ve özellikle umreden dönen ve maalesef test yapılmadan ve karantinaya alınmadan evlerine gitmelerine izin verilmiş ve akabinde takipleri yapılmamış bulunan yurttaşlarımızdan kaynaklanmış olma ihtimali konusunda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca acilen kamuoyunu aydınlatmalı.

CHP'Lİ VEKİLİN SAĞLIK BAKANI KOCA'YA SORDUĞU SORULAR ŞU ŞEKİLDE:

Sındır, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği önergede şu soruları yöneltti: 1. 2020 yılı başından günümüze kadar kaç yurttaşımız umre ziyaretinde bulunmuştur? 2. Umre’ye gidip dönen yurttaşlarımızın 2020 yılı Ocak, Şubat ve Mart ayları itibariyle iller bazında sayıları nedir? 3. Umre’den dönen; a. Yurttaşlarımıza koronovirüs (Covid-19) tanı testi uygulanmış mıdır? Uygulandıysa kaçında Covid-19 pozitif tespiti yapılmıştır? b. Yurttaşlarımızdan kaçı Covid-19 karantinasına alınmış, kaçının karantinaya alınmadan evlerine gitmelerine izin verilmiştir? c. Yurttaşlarımızdan karantinaya alınanlar hangi illerimizde ve hangi barınma tesislerinde gözlem altında tutulmuştur? d. Yurttaşlarımızdan Karantina süresi esnasında ve sonunda Covid-19 pozitif çıkan olmuş mudur? e. Covid-19 pozitif sonucu alınan yurttaşlarımızın il ve karantina tesisi bazında sayıları nedir? f. Karantinaya alınmamış yurttaşlarımızın takipleri yapılmış mıdır? g. Karantinaya alınmadığı halde takibi yapılmış olan yurttaşlarımızdan kovid-19 hastalığına yakalanmış olanlar tespit edilmiş midir? Bu yurttaşlarımızın aynı zamanda aynı evde bulundukları ailelerinde de bu hastalığa rastlanmış mıdır? 4. Umreden dönünce Isparta ilimizde Murad Hüdavendigar Yurdu’nda 586 kişinin karantinaya alındığı doğru mudur? 5. Isparta ilimizde görülen; 1 Nisan tarihinde 268 olan ve 4 Nisan tarihi itibariyle 289’a yükselen vaka sayısının umreden dönen yurttaşlarımızdan kaynaklanmış olduğu doğru mudur? 6. Isparta’da yurtta karantinaya alınmış olan umreci yurttaşlarımıza karantinaya alınmaları esnasında Covid-19 testi yapılmış mıdır? Yapıldı ise test sonucu kaçında pozitif çıkmıştır?

"ISPARTA MİLLETVEKİLİNİN SÖYLEDİKLERİ DOĞRU MUDUR?"

7. Adalet ve Kalkınma Partisi Isparta Milletvekilimiz Sayın Recep Özel’in, daha sonra silmiş olsa da, yazılı basına da yansıyan sosyal medya paylaşımıyla bildirdiği; 1 Nisan tarihinde görülen 268 vakanın 245’inin umreden gelen ve Isparta yurtlarında misafir edilen yurttaşlarımız olduğu bilgisi doğru mudur? 8. 245 yurttaşımızın umreden gelenler olduğu bilgisi doğru ise, yurtta kalan 586 kişiden 245’inin Kovid-19 hastalığına yakalanmış olmasının ciddiyeti dikkate alınarak nedenleri araştırılmış mıdır? 9. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre Isparta’da karantina uygulaması yapılan söz konusu yurtta kalan umreci yurttaşlarımızın günün her saatinde rahatlıkla yurdun lokalinde buluşarak sohbet ettikleri bilgisi doğru mudur? 586 kişide 245’inin hastalığa yakalanmış olmasının sebebi bu mudur? 10. Karantina amacıyla Isparta yurdunda misafir edildiği esnada 245 yurttaşımızın hastalığa yakalanmış olması söz konusu ise bu vahim sonuç nedeniyle; başta Isparta Valisi ve İlçe Kaymakamı olmak üzere, İl ve İlçe Sağlık Müdürleri, Yurt Müdürü ve diğer yetkililer hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? 11. Isparta örneği dikkate alındığında benzer bir durumun diğer karantina tesislerinde de olma olasılığı karşısında herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? 12. Ülkemizde hemen her ilimizde aynı anda ortaya çıkan Kovid-19 vakalarının büyük oranda umreden dönen ve maalesef test yapılmadan ve karantinaya alınmadan evlerine gitmelerine izin verilmiş ve akabinde takipleri yapılmamış bulunan yurttaşlarımızdan kaynaklanmış olma ihtimali konusunda genel olarak görüşleriniz nelerdir?