Koronavirüs tedbirlerinden dolayı ekonomik olarak etkilenen yurttaşlara yardım yapmak isteyen belediyelerin ‘bağış’ hesaplarının kapatıldığı İçişleri Bakanlığı genelgesinin ardından, Antalya Muratpaşa Belediyesi’nin yoksullara yemek yardımı yapan aşevinin hesabı da kapatıldı.

Cumhuriyet’ten Leyla Kılıç’ın haberine göre, Çin'den tüm dünyaya yayılan koronavirüs nedeniyle Türkiye'de de çalışamayan ve zor durumda olan ailelere yemek dağıtan belediye aş evinin kapatılmasına dair konuşan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “İnsanlara şuraya bağışla demeye gerek yok, isteyen güvendiği yere bağış yapsın” dedi.

"BU GENELGE MEVCUT HUKUK KURALLARINA AYKIRI"

Bağış almanın hukuki bir engel taşımadığını belirten Ümit Uysal, “Mülki idareden gelen genelgeyle hesabı kapatmamızı istediler, biz de kapattık. Bağış yapanlara da bağışlarını geri ileterek durumu açıkladık. Aşevi hesabı üzerinden bağış alınması hukuki bir engel taşımıyor. Neye bağış yapıldığı belli. Ama biz genelge kesin ve kati olduğu için soruşturmayla uğraşmamak için kapattık. Ama bu genelge mevcut hukuk kurallarına aykırıdır” dedi.

"BÜTÜN DÜNYA ORTAK DÜŞMAN VİRÜS İÇİN BİRLEŞTİ, TÜRKİYE Mİ BİRLEŞEMEYECEK?"

Özellikle CHP’li belediyelere böyle kısıtlamalar getirilmesini eleştiren Uysal, “Biz salgının ülkemize girdiğini öğrendiğimiz ilk günden beri o kurumun, bu kurumun görevi demeden çalıştık. Tüm kamu kuruluşlarını ayırt etmeksizin temizledik. Bütün evlere yıkanabilir maske dağıtıyoruz. Biz bunları yaparken siyasi ayrım aklımızın köşesinden geçmiyor. İnsanlara şuraya bağışla demeye gerek yok. İsteyen güvendiği yere bağış yapsın. Bu teferruatlarla kimse uğraşmasın, kamu yararına yönelim. Bütün dünya ortak düşman virüs için birleşti Türkiye mi birleşemeyecek?” diye konuştu.

"TÜRKİYE, TARİHTE HİÇ BU KADAR AYRIŞTIRILMAMIŞTI"

Kendisinin de bir hukukçu olduğunun altını çizen Uysal, bağış alınmasında hukuki bir engel bulunmadığını söyledi. Daha önce yemek dağıtım kapasitesinin 950 olduğunu, saygın sonrasında 2 bin çıkartıldığını belirten Uysal,"Belediyemiz aşevi, uzun yıllardan beri hizmet vermektedir. Aşevimize önceki yıllarda Adalya Vakfımız hesabından bağış alınıyordu. Şu an içinde bulunduğumuz süreçte, gerçek ihtiyaç sahibi komşularımıza destek olmak amacıyla belediyemiz adına; doğrudan şartlı bağışı tarif edip 2 hesap açmıştık. Bağışta bulunan komşularımıza, meclisimizden aldığımız yetkiyle bağış kabul tebliği yapmaya hazırlanırken, İçişleri Bakanlığı genelgesi yayımlandı.  Şartlı bağış şeklindeki uygulamamız tamamen yasal olduğu için Genelgenin bizi kapsamadığını düşündük" dedi. Uysal, “Mülki idare, genelgenin istisna tarif etmediğini belirterek hesapları kapatmamızı istedi. Biz de; 1 gün bekledikten sonra hesapları kapatmak durumunda kaldık. Afet zamanında dahi birlik olunamadı. Afet zamanında dahi siyasi kaygılarla hareket edildi. Türkiye, tarihte hiç bu kadar ayrıştırılmamıştı. Üzgünüz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.