CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun hazırladığı “Haziran 2019 Hak İhlali Raporu”na göre; ay içinde 231 yaşam hakkı ihlali yaşandı, 35 gazeteci gözaltına alındı, 5 gazeteci tutuklandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, hazırladığı “Haziran 2019 Hak İhlali Raporu”nu açıkladı. Rapora göre; Haziran ayında 231 yaşam hakkı ihlali yaşandı. Bunlardan iş cinayetleri kapsamında 124, kadın cinayetleri 40, silahlı çatışmalar 56, faili meçhul cinayetler 2, kuşkulu asker ölümleri 2, yasadışı örgüt saldırıları 4, cezaevinde ölüm 1, yargısız infaz, rastgele ateş açma 2. Raporda “işkence olayları” başlığı kapsamında ise 111 hak ihlali yaşandığı belirtildi. İşkence kapsamında 93 ihlal yaşanırken, cezaevinde işkence ve kötü muamele kapsamında ise 18 ihlalin yaşandığına yer verildi.

KİTAP YASAĞI

Raporda Diyarbakır D Tipi Cezaevine herhangi bir gerekçe belirtilmeden alınmayan kitapların adı ise şunlar yer aldı: Alaeddin Şenel, Siyasal Düşünceler Tarihi; Frantz Fanon Siyah Deri Beyaz Maske; Fatmagül Berktay Dünyayı Bugünde Sevmek; M. Siraç Bilgin Aryan Mitolojisi/Yazatalar ve Homa; Radi Fiş Ben de Halimce Bedreddinem; Michel Foucault Hapishanenin Doğuşu; Günter Grass Yengeç Yürüyüşü; Andre Gunder Dünya Sistemi; Micheal Hardt Antonio Negri-İmparatorluk; Aleksandr A. Bek Moskova Önlerinde; Yang Yiyen Kızıl Kayalar; Jared Diamont Tüfek, Mikrop ve Çelik;Nikolay Çukovski Teslim Olmayanlar Ölmez; Nikolay Ostrovski Ve Çeliğe Su Verildi.

35 GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI, 5’İ TUTUKLANDI

Raporda yer alan başka hak ihlali ise düşünceyi ifade özgürlüğü. Bu kapsamda yaşanan hak ihlalleri; mahkum olan gazeteci, yazar, yayıncı 4; gözaltına alınan gazeteci sayısı 35; tutuklanan gazeteci sayısı 5; düşünceyi ifade nedeniyle mahkum olanlar 2, tutuklanan, gözaltına alınan sanatçılar, politikacılar, yazarlar 1; mahkum olana akademisyenler 5; sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan, tutuklanan 29; sosyal medya paylaşımları nedeniyle mahkum olan sayısı 1 olarak belirtildi.

ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ

Örgütlenme özgürlüğü kapsamında yaşanan hak ihlalleri ise; dava açılan milletvekili, parti yöneticisi, belediye başkanı 2, görevden alınan muhtar, belediye başkanı, belediye yöneticisi ise 2. Raporda “toplantı, gösteri özgürlüğü” başlığıyla toplamda 314 hak ihlali yaşandı. Bunlardan, müdahale edilen etkinlik, basın açıklaması 80, yasaklanan etkinlik, gösteri, tiyatro 8, etkinlik ve eylemlerin yasaklandığı iller 4 (Van, Hakkari, Şırnak, Mersin), basın açıklaması, etkinlik ve eylemlerde gözaltına alınan sayısı ise 222 olarak belirtildi. Kaynak: MA