CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, 50 milyon doz Çin aşısının geliş tarihinin sürekli ertelenmesini TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Kaya, soru önergesinde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya "Çin aşısı Uygur Türklerinin iadesi için mi bekletiliyor" diye sordu.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, 50 milyon doz Çin aşısının geliş tarihinin sürekli ertelenmesini TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Kaya, soru önergesinde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya "Çin aşısı Uygur Türklerinin iadesi için mi bekletiliyor" diye sordu.

SÜREKLİ ERTELENİYOR

Kaya, “Türkiye günlerdir Çin’den alınan 50 milyon doz Covid-19 aşının gelmesini bekliyor. Ancak Çin aşısının Türkiye’ye getirilmesi sürekli erteleniyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ilk olarak aşılamanın 11 Aralık 2020 tarihinde başlayacağını duyurdu. Ancak, açıklanan tarihte aşı sevkiyatı dahi yapılamadı. Sağlık Bakanı Koca, 10 Aralık’ta aşıların 3-4 gün içerisinde ülkemize gelebileceğini, 23 Aralık’ta ise bir gün sonra ülkeye geleceği bilgisini kamuoyuyla paylaştı” hatırlatmasını yaparak, “Bilim Kurulu üyeleri de benzer açıklamalar yaparak, 23-25-26 Aralık 2020 tarihlerinde aşılamanın başlayacağı açıklamalarını yaptılar.” dedi. ANKARA MİLLETVEKİLİ YILDIRIM KAYA’nın TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA SUNDUĞU YAZILI ÖNERGE ŞU ŞEKİLDE; “Aşağıdaki sorularımın Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 96 ve 99’uncu maddelerine uygun olarak, Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 29.12.2020 Türkiye günlerdir Çin’den alınan 50 milyon doz Covid-19 aşının gelmesini bekliyor. Ancak Çin aşısının Türkiye’ye getirilmesi sürekli erteleniyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ilk olarak aşılamanın 11 Aralık 2020 tarihinde başlayacağını duyurdu. Ancak, açıklanan tarihte aşı sevkiyatı dahi yapılamadı. Sağlık Bakanı Koca, 10 Aralık’ta aşıların 3-4 gün içerisinde ülkemize gelebileceğini, 23 Aralık’ta ise bir gün sonra ülkeye geleceği bilgisini kamuoyuyla paylaştı. Bilim Kurulu üyeleri de benzer açıklamalar yaparak, 23-25-26 Aralık 2020 tarihlerinde aşılamanın başlayacağı açıklamalarını yaptılar. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son olarak, 27 Aralık 2020 Pazar gecesi Türkiye'ye gelmesi planlanan Çin aşısının Pekin’deki COVID-19 alarmı ve Pekin gümrüğünde görülen COVID-19 vakası nedeniyle 2 gün ertelendiği açıklamasını yaptı. Diğer yandan, 27 Aralık 2020 tarihinde Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi, Çin ile Türkiye arasında 2017’de imzalanan, TBMM’nin henüz onaylamadığı "Suçluların İadesi Antlaşması"nı oylayarak kabul ettiğini duyurdu. Çin’in "Suçluların İadesi Antlaşması"nı onaylaması Çin’den kaçıp Türkiye’ye sığınan, henüz Türk vatandaşı olmayan Uygur Türkleri arasında büyük panik yarattı. Çin’in Türkiye üzerinde ekonomik baskı uygulayabileceği, antlaşmayı imzalamamasından rahatsız olduğu ve aşıları bu nedenle beklettiği iddiaları ortaya atıldı. Ayrıca Covid-19 aşı temininde yaşadığımız zorluklarla birlikle, Dr. R. Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsünün kapatılma gerekçeleri de kamuoyunda yeniden tartışılmaya ve sorgulanmaya başlandı. Bu bilgiler kapsamında; 1. Çin aşısının geliş tarihleri neden sürekli etlenmektedir? 2. Çin dışında aşı üreten diğer ülkelerden neden aşı talep edilmemiştir? 3. Çin’in aşı sevkiyatını erteleyerek, Türkiye’nin de "Suçluların İadesi Anlaşması"nı onaylaması için baskı yaptığı iddiaları doğru mudur? 4. Türkiye’nin "Suçluların İadesi Anlaşması’nı onaylayarak Uygur Türklerini Çin’e iade edeceği iddiaları doğru mudur? 5. AKP hükümeti Dr. R. Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsünü neden kapatmıştır?”