AKP tarafından hazırlanan ve baroların büyük çoğunluğunun karşı çıktığı çoklu baro teklifi Meclis Adalet Komisyonu'na getirildi.

Çoklu baro teklifi AKP tarafından Meclis Adalet Komisyonu'na getirildi. Görüşmelere baro başkanları alınmıyor.

MİTİNG YASAK AMA TOPLANTI YASAL

AKP'nin çoklu baro teklifi koronavirüs salgınına rağmen Meclis Adalet Komisyonu'na getirildi. Muhalefet partileri, Ankara Valiliği'nin Savunma Mitingi'ni ve tüm etkinlikleri koronavirüs nedeniyle ertelediğini hatırlatarak, "Miting salgın nedeniyle erteleniyorsa bu toplantının da ertelenmesi lazım" dedi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise komisyon toplantısının 48 saat önce haber verilmediği için usulden iptal edilmesini önerdi. Öneri reddedildi.

BARO BAŞKANLARI MECLİS ÖNÜNDE

Öte yandan aralarında İstanbul, Ankara ve Gaziantep’in de bulunduğu 20 baro başkanı, toplantıya katılmak üzere Meclis’in Çankaya kapısına geldi. Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, “Barolar ile ilgili alınacak bir kararı bizim de izleme hakkımız var. Biz olmadan alınacak kararı kabul etmiyoruz. Bu yüzden de Meclis’e gidiyoruz. Yeniden toplantıya katılmayı talep edeceğiz” dedi. Fakat baro başkanları görüşmelere alınmadı.

3 BARO BAŞKANI GÖRÜŞMELERE ALINABİLİR

Muhalefet partileri, baro başkanlarının görüşmelere alınmamasının usule aykırı olduğunu söyledi. AKP'li Cahiz Özkan ise baro başkanlarının kalabalık olduğunu öne sürerek görüşmeye alınmayacaklarını söyledi. Adalet Komisyonu Başkanvekili Yılmaz Tunç, Meclis’in Çankaya kapısında oturma eylemi yapan baro başkanlarının komisyona alınmasına ilişkin müzakerenin sürdüğünü ifade etti. Tunç, baroları temsilen 3 baro başkanının komisyona alınabileceği, görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.

AKP'Lİ TURAN: BARO BAŞKANLARI TEKLİFİMİZİ REDDETTİ

AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Madem Baro Başkanlarının bir kısmı komisyon çalışmasında meclisin kapısına gelmişler, ısrar ediyorlarsa biz de bu talebi ilgililerle görüşerek içlerinden 3 Baro Başkanının içeri gelmelerini, komisyona gelmelerini talep ettik. Teklifi biz hepimiz geliriz diyerek reddettiler. Israrla 'hepimiz' denilmesi, içinde bulunduğumuz pandemi sürecine de aykırı. Bu teklif geçtikten sonra yapacağım ilk iş mensubu olduğum İstanbul Barosu'ndan istifa ederek kurulacak ilk baroya üye olmak" ifadelerini kullandı.

DURAKOĞLU: UTANIYORUM

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, TBMM önünde komisyon görüşmesine alınmadıkları için oturma eylemi yapan baro başkanlarının fotoğrafını paylaştı. Durakoğlu, "Fakültede okuduğuma göre, TBMM komisyonları paydaşlarını çağırarak teklifi olgunlaştırması gerekiyor. İçeride Avukatlık Yasası görüşülüyor. Baro Başkanları içeri giremiyor. Bu fotoğrafı kimseye göstermeyelim. Ben utanıyorum" dedi.

ÖZGÜR ÖZEL: AVCILAR GİREBİLİYOR BARO BAŞKANLARI GİREMİYOR

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, baro başkanlarının komisyon toplantısına alınmamasına tepki gösterdi. Özel, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda dün görüşülen yasa teklife Türkiye’deki avcıların temsilcilerin tamamının görüş bildirdiğine dikkat çekerek, "Avcıların temsilcisine açık olan kapı baro başkanlarına kapalı oluyorsa, kimse birbirini kandırmasın. Burada savunma hakkına husumet vardır" dedi.

BARO BAŞKANLARINA BANK YARDIMI

Çoklu baro sistemi komisyonda görüşülürken, muhalefet partisi milletvekilleri TBMM dışında bekleyen baro başkanlarına oturmaları için bank getirdi.

TBMM ÖNÜNDE BARİKATLAR KURULUYOR

Baro başkanlarının bekleyişte olduğu TBMM önünde barikatlar kuruldu ve polis sayısı baro başkanı sayısını geçti.