Türkiye'deki baroların büyük bir çoğunluğunun itiraz ettiği çoklu baro tasarısının ilk 12 maddesi Meclis'te kabul edildi.

Çoklu baro teklifinin ilk 12 maddesi Meclis Genel Kurulu'nda AKP-MHP oylarıyla kabul edildi.

12 MADDE KABUL EDİLDİ

AKP ve MHP tarafından Türkiye'deki baroların yapısı ve temsiliyet oranlarını değiştirmek amacıyla Meclis'e getirilen çoklu baro tasarısının ilk 12 maddesi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.
  • Aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde baroya yazılma talebi herhangi bir baroya yapılabilecek.
  • Aynı ilde birden fazla baro varsa avukatlık stajının ikinci altı aylık kısmı, staj yapılan baroya kayıtlı bir avukatın yanında gerçekleştirilebilecek.
  • Aynı ilde birden fazla baro varsa avukatlar, o ildeki herhangi bir baroya staj başvurusunda bulunabilecek.
  • Aynı ilde birden fazla baro bulunması halinde staj başvurusunda ibraz edilmesi gereken tanıtma kağıdı, staj yapılan baroya kayıtlı iki avukat tarafından düzenlenecek.
  • Aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde bir avukatın geçici olarak görevlendirilmesine ilişkin işlemler, kayıtlı olunan baro tarafından yerine getirilecek. Bir avukatın ölümü, meslekten veya işten çıkarılması, işten yasaklanması, geçici olarak iş yapamaz duruma gelmesi hallerinde, avukatın kayıtlı olduğu baro başkanı, ilgililerin yazılı istemi üzerine veya iş sahiplerinin yazılı muvafakatini almak şartıyla, işleri geçici olarak takip etmek ve yürütmek için kendi barosuna kayıtlı bir avukatı görevlendirecek, dosyaları kendisine devir ve teslim edecek.
  • Aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde aynı büroda birlikte çalışma ve avukatlık ortaklığı kurma için aynı baroya kayıtlı olma şartı aranmayacak.
  • "Avukatlık ortaklığı", aynı ilde kurulu barolardan herhangi birine kayıtlı birden çok avukatın bu kanuna göre mesleklerini yürütmek için oluşturdukları tüzel kişilik olarak tanımlanacak.
  • Genel Kurulda kabul edilen önergeyle düzenlemenin "Avukatların resmi kılık ve kıyafeti" başlıklı 7. maddesine staj dönemi de eklendi.
  • Buna göre, avukatlar, mahkemelere, Türkiye Barolar Birliğince (TBB) şekli belirlenen cüppeyle çıkacak.
  • Avukatlara, staj dönemi de dahil olmak üzere, baro ve Birliğin iş ve işlemleri ile mesleğin icrası kapsamında kılık ve kıyafetle ilgili herhangi bir zorunluluk getirilemeyecek.
  • Aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde adalet dairelerinde barolara ayrılacak yer, TBB'ye tahsis edilecek. Birlik bu yeri, kayıtlı avukat sayısını dikkate alarak, barolara tahsis edecek.
  • Avukat yazıhaneleri ve konutları ancak mahkeme kararıyla ve kararda belirtilen olayla ilgili olarak Cumhuriyet savcısı denetiminde ve kayıtlı olunan baro temsilcisinin katılımı ile aranabilecek.

GENEL KURUL GÖRÜŞMELERİNİN AYRINTILARI

Genel Kurulda, barolara ilişkin kanun teklifinin maddeleri üzerindeki yapılan görüşmelerin bazı ayrıntıları şunlar:CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, teklifin maddeleri üzerindeki konuşması sırasında kürsüye, "Baroma Dokunma" yazılı döviz bıraktı.

CHP MUĞLA MİLLETVEKİLİ BURAK ERBAY KUĞULU PARK'TA YAŞANAN POLİS MÜDAHALESİNİ GÜNDEME GETİRDİ

Bugün Kuğulu Park'ta toplanan baro başkanları ve avukatlara, güvenlik güçlerince şiddet uygulandığını hatırlatan Erbay, müdahaleye ilişkin ses kayıtlarını Genel Kurulda dinletti. Erbay, kanun teklifiyle stajyer avukatların barolar arasında seçim yapmak zorunda bırakılacağını savunarak, "Yeni mezun genç arkadaşlarımız gelip gönül rahatlığıyla meslek örgütlerine kayıt olabilmeliler ama siz bunun önüne geçiyorsunuz." diye konuştu.

ERBAY: BAROLAR BÖLÜNÜRSE MAHKEME KARARLARI DA ŞAİBELİ HALE GELİR

Bundan sonraki süreçte mahkemelerin kararlarının da şaibeli olacağını söyleyen Erbay, "(Ben, o barodan avukat tutmadığım için bu cezaya çarptırıldım.) veya 'Tazminat ödemek zorunda bırakıldım.' diyecektir. Göreceksiniz temyiz dilekçelerinde bunun gibi onlarca durumla karşılaşacağız. Disiplin dosyalarında farklı kararlar çıkacak." sözlerini sarf etti. İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, Türkiye Barolar Birliği'nin de bu kanun teklifine yönelik muhalefetini vurguladığını söyledi.

İYİ PARTİ MV İBRAHİM HALİL ORAL: YARIN 'O' İSTİYOR İSTİYOR DİYE ÇOKLU HUKUK TARTIŞILIRSA ŞAŞIRMAM

Barolara yönelik bu düzenlemeyi kimsenin istemediğini ifade eden Oral, "Peki, kim istiyor? TBMM'den fazla yasama işlemi yapan, ülkeyi kararnameler ve KHK'lerle yöneten; ortak aklı, istişareyi reddeden Sayın Cumhurbaşkanımız istiyor. O istiyor diye barolar bölünsün, paralel barolar kurulsun, 'Oy moy yok.' diyen sosyal medya kapatılsın, diğer meslek örgütleri bölünsün, nerede antidemokratik iş varsa vurgulansın ve uygulansın. Yarın 'O istiyor' diye çoklu hukuk tartışılmaya başlanırsa hiç şaşırmayacağım." ifadelerini kullandı. Küçük oğlunun stajyer avukat olduğunu anlatan Oral, oğlu gibi genç avukat arkadaşlarının da düzenlemeye şiddetle karşı olduklarını söyledi.

SARI SENDİKA GİBİ SARI BARO KAVRAMINI DA LİTERATÜRÜMÜZE SOKACAKLAR

Oral, teklifin açıkça barolarda siyasallaşmayı kanuni hale getirdiğini savunarak, "Sarı sendika kavramı gibi, sarı baro kavramını AK Parti literatürümüze sokmaya hazırlanıyor." dedi.

CHP İZMİR MİLLETVEKİLİ SEVDA ERDAN KILIÇ: KORKUNUN ECELE FAYDASI YOK

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, kanun teklifinin Adalet Komisyonunda 4 gün süren görüşmelerine baro başkanlarının alınmadığını, bugün de avukatların Kuğulu Park'ta polis şiddetine uğradığını dile getirdi. Kanun teklifini eleştiren Kılıç, savunmanın, yargının vazgeçilmez ögesi olduğunu ve adaletli bir yargılamanın varlığının ancak avukatların etkin katılımıyla sağlanabileceğini belirtti. Kılıç, şöyle konuştu:

"SİZİN HEDEFİNİZ SAVUNMAYI YOK ETMEK"

"Sizler bırakın avukatların etkin katılımını, bu değişiklikle, avukatlık mesleği ve baroları ayaklar altına almaktasınız. Güçlü savunma, güçlü avukatlarla güçlü baro ile olur. Sizin hedefiniz barolardan da öte savunmayı yok etmektir. Savunmadan korkuyorsunuz, beyaz önlüklerden korkuyorsunuz, köyüne sahip çıkan şalvarlardan korkuyorsunuz, sarı yeleklerden korkuyorsunuz, avukat cübbelerinden korkuyorsunuz ama korkunun ecele faydası yok. İlk seçimde iktidarınız sona erecek." Avukatların ve baroların etkisizleştirilmesinin; çocuk istismarları, kadın cinayetleri, doğa katliamları, işkence ve kötü muamele mağdurlarının yalnızlaştırılması anlamına geldiğini söyleyen Kılıç, bunun Türkiye'de önü alınamaz bir toplumsal felakete yol açacağını öne sürdü.

'TEKLİF GEÇERSE BAROLAR AVUKAT KAZANMAK İÇİN REKLAM YAPAR'

CHP'li Kılıç, avukatlık hizmetinin hiçbir unvan altında marka tesciline konu olamayacağını, avukatların reklam yapamayacağına işaret ederek, "Avukatlar reklam dahi yapamazken, teklif bu şekliyle kabul edildiğinde barolar avukat kazanmak için reklam yapacaklar, hatta belki de promosyon dağıtmaya girişecekler." diye konuştu.