AKP’nin “çoklu baro” teklifine karşı baro başkanları ve avukatların da direnişi sürüyor. Teklifin Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeleri devam ederken ilk 9 maddenin kabul edildiği öğrenildi. Kabul edilen maddelere göre, “gerekli şartların sağlanması” durumunda bir ilde birden fazla baro kurulabilecek.

AKP’nin baroları bölme hamlesine karşı günlerdir direnen avukatlar, Sakarya’da Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda meydana gelen patlamada ölen ve yaralanan işçilerin hukuki süreçlerini takip etmek için heyet göndereceklerini söyledi.

AVUKATLAR GECEYİ ADLİYE ÖNÜNDE GEÇİRDİ

Tele1'in haberine göre baro başkanları ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen avukatlar, dün Ankara Valiliği’nin 15 günlük eylem ve etkinlik yasağı ile “Büyük Savunma Mitingi”ni de engellemesine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen dilekçelerle suç duyurusunda bulunmak için toplanmıştı. Polislerin ağır müdahalesiyle karşılaşan baro başkanları ve avukatlar geceyi Ankara Adliye önünde bekleyişle geçirdi. Gece boyu adliye önünde bekleyen avukatlar Meclis Adalet Komisyonu’nda yapılan görüşmelere ara verilmesinin ardından nöbeti sonlandırdı. Mücadeleye devam edeceklerini açıklayan avukatlar eylem sürecine devam edeceklerini duyurarak adliye önünden ayrıldı.

BARO BAŞKANLARI ÜÇ GÜNDÜR MECLİS ÖNÜNDE

Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeleri takip etmek ve itirazlarını dile getirmek için Ankara’ya gelen baro başkanları da üç gündür Meclis önünde. Perşembe günü komisyonu izlemek için Ankara’ya gelen baro başkanlarının talebi kabul edilmezken Komisyon Başkanlığının 5 baro başkanına toplam 15 dakika söz hakkı verme kararı ise baro başkanlarınca kabul edilmedi. Baro başkanları talepleri kabul edilene kadar Ankara’dan ayrılmama kararı aldı.

"BARO BAŞKANLARINI BARİKAT ALTINA ALIYORLAR AMA MECLİS’E ALMIYORLAR"

Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, Meclis önündeki bekleyişlerinin devam ettiğini belirterek, Meclis’e ve Adalet Komisyonu’na alınmadıklarını söyledi. Bozkurt, TBMM önünde beklemeye devam ediyoruz ve yüz bininci kez söylüyoruz: Baro Başkanlarını barikat altına alıyorlar ama Meclis’e ve Adalet Komisyonu’na almıyorlar. Görüşmek istemiyorlar diyen AKP Grup Başkan Vekillerini basınla birlikte buraya gelmeye davet ediyorum. Hadi buyrun” dedi.

"SAKARYA’NIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Avukatlar yargının savunma ayağını temsil ettiklerini söyleyerek, “Her zaman savunmanın sesiydik. Soma ve Ermenek’in takipçisiydik. Sakarya’da Hendek’te bir olay meydana geldi ve 4 ölü açıklandı. Sayının daha fazla olduğunu biliyoruz. Davanın takipçisi olacağız. Baroların bölünmesine izin vermeyeceğimiz gibi halkın da iş cinayetlerinde ölmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

İLK 9 MADDE KABUL EDİLDİ

Adalet Komisyonu’nda devam eden görüşmelerde de “Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin ilk 9 maddesi kabul edildi. İlk 9 maddenin kabulünün ardından TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili ve AKP Milletvekili Yılmaz Tunç, teklifin geri kalan maddelerini görüşmek üzere bugün saat 14.00’te toplanılacağını belirtti. Kabul edilen maddeler şöyle: Belirli şartların gerçekleşmesi durumunda aynı ilde birden fazla baro kurulabilecek. Aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde baroya yazılma talebi herhangi bir baroya yapılabilecek. Aynı ilde birden fazla baro varsa avukatlık stajının ikinci altı aylık kısmı, staj yapılan baroya kayıtlı bir avukatın yanında gerçekleştirilebilecek. Aynı ilde birden fazla baro varsa avukatlar, o ildeki herhangi bir baroya staj başvurusunda bulunabilecek. Aynı ilde birden fazla baro bulunması halinde staj başvurusunda ibraz edilmesi gereken tanıtma kağıdı, staj yapılan baroya kayıtlı iki avukat tarafından düzenlenecek. Aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde bir avukatın geçici olarak görevlendirilmesine ilişkin işlemler, kayıtlı olunan baro tarafından yerine getirilecek. Bir avukatın ölümü, meslekten veya işten çıkarılması, işten yasaklanması, geçici olarak iş yapamaz duruma gelmesi hallerinde, avukatın kayıtlı olduğu baro başkanı, ilgililerin yazılı istemi üzerine veya iş sahiplerinin yazılı muvafakatini almak şartıyla, işleri geçici olarak takip etmek ve yürütmek için kendi barosuna kayıtlı bir avukatı görevlendirecek, dosyaları kendisine devir ve teslim edecek.

"TURŞU KURMUYORUZ BARO KURUYORUZ"

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır: Binlerce oyla seçilmiş 72 yaşındaki Durakoğlu, yerde oturuyordu. Sadece Meclis’ten Adliye’ye gitmek için polise yalvardık. Gaz yedik, dayak yiyenler oldu. Döndüklerinde kapıya da almadılar. Biz yargının siyasallaşmasından bahsederken nereye gidiyoruz? Pelikan baro, özgürlükçü baro, yandaş baro… İki vekalet hakimin önüne geldiği zaman, iki baronun avukatlarından birini fişlemiş oluyorsunuz. Hakimleri saray atıyor. Bir grup başkanvekili bir baroyu işaret ettiği zaman AKP’nin barosu olacak. Turşu kurmuyoruz, baro kuruyoruz. İçinizde mesleği, baroyu bilen arkadaşlar olduğunu düşünüyorum. Gelmesin bu Genel Kurul’a.