Çorlu'da 8 Temmuz 2018 tarihinde yaşanan ve 25 kişinin hayatını kaybettiği tren katliamının 7. duruşması bugün görüldü. Aileler adalet talebini yinelerken, dava 7 Eylül 2021 tarihine ertelendi. CHP Milletvekili Candan Yüceer, "Geciken bir adalet var" açıklamasında bulundu.

Çorlu'da 8 Temmuz 2018'de meydana gelen tren katliamında 7'si çocuk 25 kişi hayatını kaybetmiş, 328 kişi de yaralı olarak kurtulmuştu. Tren katliamına ilişkin davanın 7. duruşması bugün Çorlu Halk Eğitim Merkezi'ne kurulan mahkeme salonunda başladı.

"ADALETSİZCE SÜREN BİR ADALET SAVAŞIMIZ VAR"

Duruşma öncesi aileler adına kazada 14 yaşındaki kızı Bihter'i ve kız kardeşi ile yeğenini kaybeden Zeliha Bilgin, bir konuşma yaptı. Bilgin, "Kaza değil cinayet. İhmal cinayettir. Üç yıldır, iki yanlı bilirkişi heyetinin ardından adaletsizce süren bir adalet savaşımız var. Bugün uyandığımda tek dediğim bir şey vardı: Allahım bugün bir mucize olsun ve adalet bizi bulsun" ifadelerini kullandı.

7 EYLÜL'E ERTELENDİ

Daha sonra söz verilen sanık avukatları ise bilirkişi raporunda bahsedilen kusurların giderilmesinin müvekkilinin sorumluluğunda ve görev tanımı içinde olmadığını öne sürerek TCDD’nin birçok başvuruya cevap vermediğini ve gerçekleri gizlediğini dile getirdi. Mahkeme tüm yetkililer ve tüm sorumlular hakkında tetkik etmekte olan, yürütülmekte olan savcılık dosyasına ihbarda bulunma kararı verdi, duruşmayı 7 Eylül 2021 tarihine erteledi. 10 Mart'ta görülen 6'ncı duruşmada bilirkişi ek raporu hazırlanmış, raporu paylaşan gazeteci Mustafa Hoş "Çorlu tren faciasında bir el devreye girdi. Davada yeni bilirkişi raporu TCDD'yi kusurlu bulmuştu. Buna göre TCDD üst yönetim ile Ulaştırma Bakanlığı üst yönetiminin davaya dahil edilmesi gerekiyordu. Ancak aynı bilirkişi ek bir rapor yazdı. Neredeyse kendini yalanlayan bir rapor. Bilirkişi ana raporda trenin devrilmesine neden olan menfezin yetersiz olduğunu, trenler modernize edilirken alt yapının da buna uygun hale getirilmesini belirtmişti. Ek raporda ise alt yapının uygun olduğunu söylüyor" ifadelerini kullanmıştı. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1371825700060200960

"MENFEZLER YETERSİZ KONTROL MEMURU AL"

Çorlu’da 25 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasından 3 yıl sonra hazırlanan ek bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Raporda su ve hava geçişini sağlayan menfezlerin yeterli, hidrolik yapıların günümüz mühendislik hizmetine uygun olmadığı saptandı. Ayrıca gerekli sayıda yol ve geçit kontrol memuru çalıştırılmadığı belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği Çorlu tren katliamı davasının 5. duruşmasında savcının talimatla ifadesi alınan tanıkların yeniden ifadesinin alınmasını reddetmesi üzerine tepki gösteren aileler duruşma salonunu terk etmişti.