CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Cübbeli Ahmet olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü’nün, 2 bin civarında selefi derneğin silahlandığını iddia etmesinin ardından İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasını Meclis gündemine taşıdı.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Cübbeli Ahmet olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü’nün, 2 bin civarında selefi derneğin silahlandığını iddia etmesinin ardından İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasını, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması için TBMM’ye bir soru önergesi vererek Meclis gündemine taşıdı.

"SELEFİ DERNEKLER SİLAHLANIYOR"

‘Cübbeli Ahmet’ adıyla bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, Türkiye’de 2 bin Selefi derneğin bulunduğunu ve bunların silahlandığını öne sürerek ‘iç savaş’ uyarısı yapmasının ardından İçişleri Bakanlığı açıklama yapmış ve “Mesele aynı hassasiyetle takip edilmeye devam edilecek, idari ve adli süreçler işletilecektir” ifadelerini kullanmıştı. https://dokuz8haber.net/gundem/politika/cubbeli-ahmet-hoca-ifadeye-cagrildi/

"İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN TAKİP EDİLMEMESİ MÜMKÜN MÜDÜR?"

Kaya, TBMM’ye verdiği soru önergesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya , “Cübbeli Hoca olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü’nün bildiğinin, İçişleri Bakanlığı tarafından bilinmemesi ve takip edilmemesi mümkün müdür?” diye sordu Yıldırım Kaya’nın TBMM’ye verdiğim soru önergesi, şu şekilde: "Cübbeli Hoca olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü, bir yıl önce Haber Türk, yakın bir zamanda da CNN Türk’te, 2 bin civarında selefi derneğin silahlandığını iddia etmiştir. Son olarak da Sözcü Gazetesi Yazarı Saygı Öztürk’e, Cumhuriyet Savcısı'nın çağırması halinde, bu derneklerden en az 150'sini isim isim kendilerine söyleyeceğini açıklamıştır.  İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, “Bakanlığımızca, bugüne kadar selefi derneklerle ilgili yapılan denetimlerle birçok dernek kapatılmış, birçoğuna para cezası uygulanmıştır. İç Güvenlik Stratejileri Başkanlığı’nca da konunun önemine binaen 1,5 yıllık kapsamlı bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Bir kısım derneklerin silahlandığı iddiası ya da ihtimaline karşı da kayıtsız kalmamız mümkün değildir. Paylaşılan ilk demeçten sonra da derhal Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü denetçileri, terör ve istihbarat birimlerimiz tekrar tahkikata başlamıştır. Mesele aynı hassasiyetle takip edilmeye devam edilecek, idari ve adli süreçler işletilecektir.” açılamasını yapılmıştır. İçişleri Bakanlığının yakından takip edip, müdahale etmesi gereken bir konuda, Cübbeli Hoca olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü’nün açıklamalarından sonra tahkikata başlattığını açıklaması toplumda büyük bir huzursuzluk ve korku yaratmıştır. Bu bilgiler kapsamında;
  • 1. Bakanlığınız tarafından selefi derneklerinin faaliyetleri takip edilmiyor mu?
  • 2. 150 selefi derneğinin yıllardır silahlanıyor olması ve bunun Bakanlığınız tarafından fark edilememiş olması nasıl mümkün olmuştur?
  • 3. Cübbeli Hoca olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü’nün bildiğinin, İçişleri Bakanlığı tarafından bilinmemesi ve takip edilmemesi mümkün müdür?
  • 4. Bakanlığınızın başlattığı incelemede Ahmet Mahmut Ünlü’nün bilgilerine de başvurulmuş mudur?
  • 5. Kapatma ve para cezası dışında, Selefi derneklerinin kurucu ve yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunulmuş mudur?
  • 6. Olayın vahameti göz önüne alındığında, Bakanlığınızın sorumlu personeli hakkında bir soruşturma yapılmış mıdır? Yapılmamışsa bir soruşturma başlatılacak mıdır?

NE OLMUŞTU?

Türkiye’de 2 bin selefi derneğin olduğunu söyleyen Ünlü, “Şahıslar pompalı mompalı. İç savaşa hazırlanıyorlar. Özellikle Batman, Adıyaman taraflarında çok selefi akım var. Selefi tarafıyla İran yanlısı Şii tarafın çatışması hazırlanıyor. Barut gibi. Bu silahlanmayı durdurun. Yarın bu işin önünü alamayız. Birisi ‘şeyhim ‘ diye cihatilan edecek öbürü mehdiyim diyecek. Birbirine öldürür bu müslüman millet. Asker bunları vurmak zorunda kalacak. İzmir kaynıyor. Bunlar nasıl müsaade ediliyor. Mutlaka kontrol eidlmesi lazım” ifadelerini kullandı.