Cumartesi Anneleri ve İnsanları’nın 701’inci eylemi öncesi İstanbul Galatasaray Meydanı polis ablukasına alındı. Meydana yürüyüşleri engellenen kayıp yakınları, oturma eylemini Büyük Parmakkapı Sokağı’nda yaptı.

701. HAFTA - Curated tweets by dokuz8haber

 

[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]C[/mks_dropcap]umartesi Anneleri'nin kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle düzenlediği eylem 701'inci haftasında polis tarafından engellendi.  Eylem öncesi Galatasaray meydanı polis ablukasına alınırken Ailelerin toplandığı Hazzopulo Pasajı polisler tarafından kapatıldı. Basın kartı olan gazetecilerin alana geçişi engellendi.

KAYIP YAKINLARI İHD’DE TOPLANDI

Cumartesi anneleri ve insanları İnsan Hakları Derneği'nde (İHD) toplandı.

EYLEM BÜYÜK PARMAK KAPI SOKAĞINDA YAPILDI

Kitle, 701’inci hafta eylemlerini gerçekleştirmek üzere meydana yürümeye başladı. Polis kitlenin önünü İstiklal Caddesi’ne çıkan Büyük Parmak Kapı sokağında keserek meydana girişe izin vermedi. Cumartesi Anneleri ve İnsanları Büyük Parmak Kapı sokağında oturma eylemine başladı.

MEHMET ERTAK’IN AKIBETİ SORULDU

Eylemde, 20 Ağustos 1992’de gözaltında kaybedilen Mehmet Ertak’ın akıbeti soruldu. Basın açıklamasını yapan Cumartesi İnsanı Maside Ocak, “701 haftadır eksilmeyen yasımız, bitmeyen bekleyişimiz, tükenmeyen umudumuz, solmayan karanfilimiz ile Galatasaray’dayız” dedi.

“26 YILLIK ISRARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Ocak, Mehmet Ertak’ın dosyasını hatırlattı: “701. haftamızda Mehmet Ertak’ın iktidardan iktidara cezasızlıkla devreden dosyasını hatırlatmak ve ‘26 yıllık ısrarımızdan vazgeçmeyeceğiz, Mehmet Ertak'ı kaybedenlerden davacıyız!’ demek için buluştuk.”

“ADALET İSTEMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Mehmet Ertak’ın akıbeti açıklanıncaya ve onu kaybedenler evrensel hukuka uygun olarak yargılanıncaya kadar dosyanın kapanmayacağını belirten Ocak, “Bu davanın avukatı Tahir Elçi de Mehmet Ertak gibi katledildi ve 143 haftadır dosyasında hiçbir ilerleme kaydedilmedi. Mehmet Ertak ve Tahir Elçi için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz!” dedi. Açıklama esnasında polis, “Dağılın yoksa müdahale ederiz” diyerek anons yaptı. Kitle, açıklamanın ardından alandan dağıldı.

dokuz8HABER / Eda Narin (@edaanarin), Zale Karademir (@Gunes_abla), İrem Afşin (@iremafsin)