Cumartesi Anneleri, Paris'te sürgünde hayatını kaybetmesinin 20. yıldönümünde Ahmet Kaya’yı gözaltında kayıpları anlatan “Beni bul” şarkısıyla andı.

Politik duruşu ve söylemleri nedeniyle sürgüne gitmek zorunda bırakıldığı Paris’te, 16 Kasım 2000’de yaşamını yitirmesinin üzerinden 20 yıl geçen özgün müziğin usta ismi Ahmet Kaya, yıllar geçse de ardında bıraktığı unutulmaz şarkılarıyla hala sevenlerinin yüreği ve dilinde. Yitiriliş yıldönümünde anılan usta sanatçıya dair anlamlı paylaşımlardan biri Cumartesi Anneleri’nden geldi. Cumartesi Anneleri, Twitter hesaplarından yaptıkları paylaşımla Ahmet Kaya’yı andı.  Kaya’nın gözaltında kayıpları anlatan, sözleri ve bestesi kendisine ait “Beni Bul” şarkısı, “En zor zamanlarda sanatıyla mücadelemizi selamlayan Ahmet Kaya’yı sevgiyle anıyoruz. #AhmetKaya” ifadesiyle paylaşıldı. https://twitter.com/CmrtesiAnneleri/status/1328276202436616193

O SÖZLERİ YÜZÜNDEN HEDEF ALINMIŞTI

Özgün müziğin usta ismi Ahmet Kaya, 10 Şubat 1999'da katıldığı Magazin Gazetecileri Derneği'nin  (MGD) Princess Otel Kongre Salonu’nda düzenlenen ödül töreninde yılın en iyi sanatçısı ödülünü aldı. Ödülü alırken yaptığı konuşmada sarf ettiği "Ben bu ödül için İnsan Hakları Derneği’ne, Cumartesi Anneleri’ne, tüm basın emekçileri ve tüm Türkiye halkına teşekkür ediyorum. Bir de bir açıklamam var. Şu anda hazırladığım ve önümüzdeki günlerde yayımlayacağım albümde bir Kürtçe şarkı söyleyeceğim ve bu şarkıya bir klip çekeceğim. Aramızda bu klibi yayınlayacak yürekli televizyoncular olduğunu biliyorum, yayınlamazlarsa Türkiye halkıyla nasıl hesaplaşacaklarını biliyorum” sözleri nedeniyle lince maruz kaldı. Davetliler hakaret edip, çatal ve bıçak fırlattıkları Kaya'yı yine “vatan haini” olarak yaftaladı.

SÜRGÜNE GİTMEK ZORUNDA KALMIŞTI

Yaşanan bu olayın ardından Kaya, ana akım medyada da hedef haline geldi. Başında Ertuğrul Özkök’ün bulunduğu Hürriyet Gazetesi, Kaya'ya dair "Vay şerefsiz" manşetini attı. Sarf ettiği sözler sonrası hakkında birçok dava açılan Kaya, 16 Haziran 1999'da Fransa’ya sürgüne gitmek zorunda kaldı. Kaya, sürgünde yaşadığı özlem ve sitemi ise şu sözlerle dile getirecekti: “Burada, bu şarkımı söylerken, benim Türkiye'de yaşadığım çok zor günlerde, bir merhabasını istediğim, fakat o merhabayı benden esirgeyen ulusal anlamda bu kaderi paylaştığım, bütün arkadaşlarıma ve dostlarıma ince bir sitemdir. Umarım, beni anlarlar.”

KALP KRİZİ SONUCU ARAMIZDAN AYRILDI

Memleket hasreti ağır gelen Kaya, 16 Kasım 2000'de, “Hoşçakalın Gözüm” isimli albümünün çalışmaları sırasında Paris'deki evinde bir gece geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Cenaze merasimi Paris Kürt Enstitüsü'nde yapılan Kaya, 17 Kasım 2000'de 30 binin üzerinde kişinin katıldığı törenle kendisi gibi sürgünde yaşamını yitirmiş yönetmen Yılmaz Güney’in defnedildiği Paris'in Père Lachaise Mezarlığı’na defnedildi.