HDP'nin eski eş başkanı Selahattin Demirtaş, 6-8 Ekim olaylarına ilişkin açılan davada savunmada, "Katillerin ve tecavüzcülerin sokağa salındığı bir dönemde ben tahliye talep etmiyorum” dedi.

‘ALENİ BİR KUMPAS’

Edirne Cezaevi’nden duruşmaya SEGBİS’le (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) katılan Demirtaş, kendisine ve arkadaşlarına hukuksuzluk yapıldığını söyledi. Cuma günü katıldığı duruşmada, sözlerine “Bunları tarihe not düşmek için SEGBİS’e çıkmayı kabul ettim” diyerek başlayan Demirtaş, şöyle devam etti: “Benim hakkımda tutuklama kararını hakimler vermedi, hâkimler kaldırmayacaktır” diyerek yargılamanın siyasi olduğunu savundu. Demirtaş şunları söyledi: “Ben şu anda iktidarın açık talimatları ve yönlendirmeleri nedeniyle cezaevinde tutulan bir siyasi rehineyim. Benimle ve arkadaşlarımla ilgili yürütülen yargı adı altındaki faaliyetlerin hiçbiri hukuki ve kanuni değildir. Bize karşı siyaset eliyle ve yargı aracılığıyla aleni bir kumpas kurulmuştur. Bu tutuklama kararı da kumpasın bir devamıdır.”

‘TAHLİYE TALEP ETMİYORUM’

“Bize bu kumpasları kuranların bağımsız yargı önünde hesap vereceğinden kuşku duymuyorum” diyen Demirtaş, haklarında açılan soruşturmaların ileride ‘kumpas belgesi’ olarak yargı konusu olacağını savundu. Demirtaş sözlerini şöyle bitirdi: “Benim hakkımda tutuklama kararını hakimler vermedi, hâkimler kaldırmayacaktır. Ancak ben bu ülkede her zaman hukuka inanan hâkimlerin var olduğuna hem inandım, hem tanık oldum. Burada o günlerin yani hukukun üstünlüğünün hakim olacağı zamanları sabırla bekliyor ve mücadelemi sürdürüyorum. Hukukun ayaklar altına alındığı seçilmişlerin cezaevine atıldığı, katillerin ve tecavüzcülerin sokağa salındığı bir dönemde ben tahliye talep etmiyorum. Diyeceklerim bundan ibaret.”