Anayasa Mahkemesi’nin verdiği ihlal kararı ardından Demirtaş’ın tahliyesi için yapılan başvuru, delil durumunda değişiklik olmadığı gerekçesiyle reddedildi.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği ihlal kararı ardından HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatları Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne tahliye talebi bulundu. Avukatların yaptığı başvuruyu değerlendiren mahkeme, Demirtaş’ın tutuklanmasından bu yana mevcut delil durumunda bir değişiklik olmadığı gerekçesiyle tahliye talebini reddetti. Mezopotamya Haber ajansı'nın haberine göre mahkeme, AYM’nin ihlal kararı verdiği Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılamaya konu suç ve fiiller ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Demirtaş hakkında yürüttüğü soruşturmadaki fiil ve suçların tamamen ayrı olduğunu kaydetti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında suçlara işaret eden mahkeme, “Şüphelinin bu suçları PKK Silahlı Terör Örgütünün sözde talimatları doğrultusunda işlettirdiği, bilerek ve isteyerek işlettirdiği, şüphelinin baştan beri örgütün sözde yöneticileri fikir ve eylem birliği içerisinde bulunduğu ve birlikte hareket ettiğine dair soruşturma dosyasında tespitler yapıldığı ve bu yönde kuvvetli delil ve emarelerin mevcut olduğu” savunuldu.

SAVCI TAHLİYE TALEBİNİN REDDİNİ İSTEDİ

Mahkeme savcılığın tahliye talebine ilişkin mütalaasında, kuvvetli suç şüphesi, suçların vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, tutuklamaya konu suçlara dair cezanın üst sınırı ve tutuklama koşullarının değişmediği gerekçesiyle tahliye talebinin reddi ile CMK 100 ve maddeleri gereğince tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep ettiğine yer verdi.

MAHKEME: "DELİL DURUMUNDA DEĞİŞİKLİK YOK"

Savcılığın tutukluluk yönünde karar verilmesine dair mütalaasına uyan mahkeme, Demirtaş’a atılı suçun niteliği, soruşturmanın kapsamı, CMK’nın 100 maddesi içeriğine, tutuklama tarihine göre ve tutuklama tarihinden bu yana mevcut delil durumunda şüpheli lehine bir değişiklik bulunmadığı gerekçesiyle tahliye talebinin reddine ve Demirtaş’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Demirtaş’ın avukatlarının verilen karara itiraz edeceği öğrenildi.