Zorunlu başörtüsünü protesto ettiği gerekçesiyle hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan ve Denizli'de gözaltına alınan İranlı aktivist Şariatmedari'nin serbest bırakıldığı aktarıldı. Şariatmedari’nin vizesinin uzatılması için girişimde bulunulduğu kaydedildi.

İran’da zorunlu başörtüsünü protesto ettiği gerekçesiyle hakkında kesinleşmiş hapis cezası olduğu belirtilen aktivist Meryem Şariatmedari’nin Denizli’de gözaltına alındı. "İnkılap Caddesi Kızları" isimli hareketin üyelerinden olduğu ifade edilen Şariatmedari'nin İran’daki zorunlu başörtüsünü protesto ettiği için kesinleşmiş hapis cezası olduğu ve Türkiye’ye kaçtığı aktarıldı.

"YARDIM İSTEDİ"

Peyman Aref isimli bir gazeteci, sosyal medya hesabından Şariatmedari'nin İran’a iade edilmek üzere Aydın’da geri gönderme merkezine sevk edildiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı: "İran’a iade edilmek üzere Aydın geri gönderme merkezine sevk edilmiş. #MeryemŞariatmedari bu olayı İnstagram canlı yayından anlatarak bütün İnsan hakları savunucular ve gazetecilerden yardım istedi. Türk meslektaşlardan yardım isterim!" https://twitter.com/Peyman_Aref/status/1303062211322155016

RESMİ BİR AÇIKLAMA YAPILMADI

Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı haberin duyulmasının ardından Meryem’in serbest bırakılması için çağrı yaparken, gözaltına alındığı iddiasına yönelik henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

SERBEST BIRAKILDI

Türkiye’de vizesi dolduğu gerekçesiyle gözaltına alındığı aktarılan Şariatmedari'nin,  Duvar'dan Ayhan Çimendağ'ın haberine göre, Şariatmedari’nin serbest bırakıldı ve vizesinin uzatılması için girişimde bulunuldu.

DENİZLİ BAROSU: "SÜRECİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"

Denizli Barosu Göç ve İltica Komisyonu Koordinatör üyesi Avukat Hasan Ozan Orpak, Şariatmedari’nin vizesi dolduğu için adli kontrol altına alındığını belirterek, şu açıklamada bulundu: "Adli yardım için baronun girişimleri ile Meryem Şeriatmedari’nin yanında yer aldık. Kendisi Türkiye’ye turist vizesi ile gelmiş ve vize süresi dolmuş. İşlemlerin ardından terke davet edildi ve 1 aylık hukuki süresi var. Denizli Barosu olarak yanındayız. Gerekli idari yollara başvurmayı Meryem ile birlikte değerlendirip karar vereceğiz. Vizenin uzatılması için bizde elimizden geleni yapacağız. Meryem şuan için serbest bırakıldı. Süreci yakından takip ediyoruz."