Gaziantep-Kahramanmaraş yolu üzerinde inşaatı devam eden ve Merkezi Suriye’de bulunan Haznevi Tarikatı’nın kullanacağı devasa külliyeyi şeyh, ticaretten kazandığı para ile yaptırıyormuş…

“BİR KURUŞ VERMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

Son dönemde özellikle Alevi köylerine yakın olduğu için “tedirginlik yarattığı ve Selefi örgütlenmenin yeni merkezi olacağı” gibi iddialarla gündeme gelen külliyenin, Haznevi Tarikatı Şeyhi Muhammed Muta’nın kişisel parası ile yapıldığı, tarikat vakfının külliyeye bir kuruş dahi vermesinin ilkesel olarak mümkün olmadığı ortaya çıktı.  

İLİM VE İRFAN DERGİSİ’NDE YAZILDI

Haznevi Tarikatı’nın, kurumsal olarak faaliyet gösterdiği ve tarikat örgütlenmesinin aracı olarak kullandığı İlim ve İrfan Vakfı’nın dergisi İlim ve İrfan’ın Genel Yayın Yönetmeni Saadettin Acar, inşaatın başladığı 2016 yılında dergide bir açıklama yaparak, “. Vakfımızın, Şeyh Hazretlerinin tekke ve medresesine ya da inşa ettiği Gaziantep’teki külliyeye bir kuruş dahi olsa maddi bir katkıda bulunma durumu asla mümkün değildir” denildi.

Dergide yer alan açıklama, şu şekilde devam etti:

“Haznevi Dergâhının mürşidi muhterem Şeyh Muhammed Muta’ Haznevi Hazretlerinin medresesi ve tekkesine, herhangi bir maddi katkı yapması söz konusu bile değildir. Muhterem Şeyhimiz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tarikat hizmetlerini kendi imkânları ölçüsünde ve ticaret yaparak kazandığı helal malıyla sürdürmeye devam ediyor. Vakfımızın, Şeyh Hazretlerinin tekke ve medresesine ya da inşa ettiği Gaziantep’teki külliyeye bir kuruş dahi olsa maddi bir katkıda bulunma durumu asla mümkün değildir. Çünkü orası vakfa bağlı olmayıp şahıs inşaatı olarak yaptırılmakta ve vakfın bir şahıs faaliyetine yardımda bulunmasına da hukuken izin yoktur. Yani Şeyh Hazretlerinin gösterdiği hassasiyet ve müstağni duruşu buna engel olarak tek başına yeterliyken, bunun yanında resmi olarak da bunun yapılmasına imkân olmadığının bilinmesi gerekir. 

Şunu bir daha net olarak ve altını çizerek ifade edelim ki; Gaziantep’te yapımı devam eden külliyeye, Şeyh Hazretlerinin bugüne kadar sürdürdüğü tarikat hizmetlerine ve medresesine vakfımızın maddi olarak bir kuruş bile katkı sunması söz konusu değildir. Dediğimiz gibi, Şeyh Hazretlerinin ilkelerinin yanında kanunlar da buna müsaade etmemektedir.”

Zaman zaman iktidar partisine yakın belediye yetkilileri, milletvekilleri ve bakanların da katıldığı tarikat, Gaziantep’te güçlü yapısı ile dikkat çekiyor.