Türkiye'nin farklı yerlerinden "savunma yürüyor" diyerek Ankara'ya kadar gelen baro başkanlarının Ankara'ya girişlerine dün izin verilmedi. Baro başkanlarının Ankara girişinde bekleyişleri ikinci gününe girerken dün Anıtkabir'i ziyaret eten TBB Başkanı Feyzioğlu bugün meslektaşlarına desteğe gelse de tepkiler sebebiyle alana alınmadı. Başkanların yürüyüşüne öğleden sonra izin çıkarken başkanlar koronavirüs önlemleri sebebiyle tek sıra yürüdü.

İllerinden başlattıkları “Savunma Yürüyor” eylemiyle geldikleri Ankara’nın girişinde durdurulan baro başkanları eylemlerini sürdürürken, polisin kendilerine gönderilen yemeğe el koyduğunu, çevrede ihtiyaçlarını giderdikleri kafenin kapatılmaya zorlandığını belirttiler. Kendilerine destek için gelen avukatları evlerine gönderen baro başkanları, Ankara’nın girişine 300 metre kala bir şantiyede bekleyişlerini sürdürüyor. Ankara’ya 300 metre kala polis tarafından engellenen baro başkanları, bir inşaatın şantiye alanında eylem yaptı. Baro başkanlarının bekleyişi sırasında alandan ayrılmayarak hasta olma tehlikesine rağmen yağmur altında duruşu kameralara yansıdı. Başkanların bazıları yağmurluk, bazıları de şemsiye ile ıslanmaktan korunmaya çalışıyor. Yağmur esnasında baro başkanlarına eşlik eden avukatlar Elya Center’ın kapalı alınında beklemek istedi ancak şantiye sahibi buna izin vermedi. Avukatların “Siz insan değil misiniz?” sorusuna şantiye sahibi “Evet, ben insan değilim. Çıkın özel mülkümden” yanıtını verdi.

"AÇ DA BIRAKSANIZ SUSMAYACAĞIZ"

Bekleme kararlı olan başkanların yemeklerine de el konulduğunu Aydın Barosu Başkanı Avukat Gökhan Bozkurt sosyal medyadan şöyle duyurdu: “Ankara Barosu’nca buradaki Baro Başkanları ve meslektaşlar için getirtilen yemeklere el konuldu az önce. Ayıbın, hukuksuzluğun tarihi yazılıyor Başkent girişinde. Unutmayın şunu: Aç da bıraksanız, susuz da bıraksanız savunma makamı susmayacak. Direniyoruz.” Bozkurt ayrıca, “Bir bardak çayı almamıza bile engel oluyorsunuz ama bizim içimiz sımsıcak. Sizin kalplerinizse buz kesmiş. Biz dimdik ayaktayız ve gülüyoruz ya bu da size dert olsun. Zulüm payidar olmaz” diye mesaj attı. Tekirdağ Baro Başkanı Sedat Tekneci de gece yarısı sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Şu anda arada acil ihtiyaçlarımızı karşılamak için geldiğimiz çay ve kahve içtiğimiz kafeyi de Çevik Kuvvet kapatmaya zorluyor. Çadır kurdurmadılar, sandalye vermiyorlar. Yemek verdirmiyorlar” dedi.

"MESLEKTAŞ OLDUĞUNU GÖSTERDİ"

Başkentte yoğun yağış altında polisin saldırısına maruz kalan baro başkanlarına Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yağmurluk gönderdi. Aydın Baro Başkanı Bozkurt yaptığı paylaşımda Yavaş’a teşekkür etti: “Şu anda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Mansur Yavaş buraya sıcak çorba ve yağmurluk gönderdi. Meslektaş olduğunu da başkan olduğunu da gösterdi. Teşekkürler.”

BARO BAŞKANLARININ ETRAFI BARİYERLERLE KAPATILDI

https://twitter.com/dokuz8haber/status/1275303823649591297

BİLECİK BARO BAŞKAN YARDIMCISI GÖZALTINA ALINDI

Ankara girişinde baro başkanlarının nöbeti sürerken polisler Bilecik Baro Başkan yardımcısı Hasan Şahin'i yerde sürükleyerek gözaltına aldı. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1275315651712888833

DEMİRTAŞ'TAN BARO BAŞKANLARINA DESTEK

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, baro başkanlarının "savunma yürüyüşü"nün engellenmesini kınayarak, yanlarında olduğunu belirtti.
Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, birçok kentten Ankara'ya "savunma yürüyüşü" başlatan baro başkanlarına dönük polis engellemesine tepki gösterdi. Demirtaş'ın Twitter hesabı üzerinden yapılan paylaşımda, "Ankara'ya yürüyen baro başkanlarının polis zoruyla engellenmesini kınıyorum. Bir avukat olarak yanlarındayım" ifadelerine yer verdi.

METİN FEYZİOĞLU ALANA ALINMADI

https://twitter.com/dokuz8haber/status/1275350556459118593?s=20

AVUKATLAR YÜRÜYÜŞLERİNE DEVAM EDECEK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yapılan müzakereler sonucunda baro başkanlarının yürüyüşlerine devam etmesi kararı alındı. Buna göre polis çekilecek, baro başkanları bulundukları noktadan 200 metre boyunca yürüyüş gerçekleştirecek. Daha sonra otobüslere binecek olan baro başkanları, Tandoğan’da inerek Anıtkabir’e yürüyecek. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fezioğlu’nun ise yürüyüş kortejine alınmayacağı bildirildi.

FEYZİOĞLU BAROLARI SUÇLADI: BİRLİĞİMİZİ BOZDUNUZ!

Baro Başkanları, 27 saat sonra kendileriyle görüşmeye gelen Metin Feyzioğlu’nun içeri girmesini istemedi. Polisten, Metin Feyzioğlu’nun içeri girişi için barikatı açmamasını isteyen başkanlar, Feyzioğlu’na yönelik de, “Çok teşekkür ederiz, sayenizde oldu bunlar dedi. Feyzioğlu ise, “Benim sayemde olmadı ama birliğimizi bozduğunuz için olabilir” karşılığını verirken baro başkanları ise, “Birliğimizi siz bozdunuz dedi. Baro başkanları, tartışmanın devamında Feyzioğlu’na “Gölge etmeyin sayın Başkan” dedi.

KAFEYE 12 BİN TL CEZA

Polis, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin gönderdiği çadırların ve battaniyelerin de baro başkanlarına ulaştırılmasını engellerken baro başkanlarının ihtiyaçlarını gidermek için gittiği pastaneye de binlerce liralık ceza kesildiği ortaya çıktı. Baro başkanlarının su ve yiyecek aldıkları ayrıca tuvalet ihtiyaçlarını karşıladıkları pastaneye “Sosyal mesafe kurallarına uyulmadığı gerekçesiyle 12 bin lira ceza kesildiği” bildirildi.

YÜRÜYÜŞ BAŞLADI

Ankara girişinde bir gündür bekletilen ve direnişleri zaferle sonuçlanan baro başkanları yürüyüşlerine başladı. Yürüyüşün ardından Anıktkabir ziyareti gerçekleştirilecek.

"BU KANUN GERİ ÇEKİLECEK BAŞKA YOLU YOK"

İstanbul Çağlayan ve Kartal adliyelerinde direnişin zafere ulaşmasını kutlayan avukatlar avukatlık kanununda yapılmak istenen değişikliğe direneceklerini ve bu kanunun geri çekileceğini söyledi. Ana Görsel: Sibel Tekin