Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ayasofya'nın açılmasına dair, "İnşallah cemaati bol olsun. Ziyaretçisi bol olsun. İçinde sadece ibadet etmekle kalınmasın ve bir mektep bir medrese olsun" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Rize’de bulunan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman’ı ziyareti sırasında Ayasofya’nın  statüsünün değişmesiyle ilgili değerlendirmede bulundu. Erbaş, “Bizim gençliğimiz ‘Zincirler kırılacak. Ayasofya açılacak’ sloganlarını söyleyerek geçti. Sadece Türkiye için değil tüm İslam dünyası için büyük bir anlamı olan, sembolik bir anlamı olan camidir Ayasofya. 86 yıllık bir hasretten sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın büyük bir gayreti ile bütün İslam dünyasına, sadece İslam dünyasına değil, bütün insanlık için önemli bir değerdir, önemli bir mabettir” diye konuştu.

"SADECE İBADET ETMEKLE KALINMASIN"

Caminin, 1500 yılı aşkın tarihi geçmişi olduğunu hatırlatan Erbaş, “Dolayısıyla ben bütün insanlığın esasında içinde ibadet edilebilen bir mabede dönüştürülmüş olmasının, aslına rücu ettirilmiş olmasının çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. İnşallah cemaati bol olsun. Ziyaretçisi bol olsun. İçinde sadece ibadet etmekle kalınmasın ve bir mektep bir medrese olsun” dedi.

"24 TEMMUZ'DA İLK CUMA NAMAZI KILINACAK"

Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak gayret içerisinde olduklarını da belirterek şöyle konuştu: “Cami, kürsü dersleri ile zenginleştirmeye çalışacağız. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak şimdiden çalışmalara başladık. İçinde mektep olan, içinde bütün insanlığa hizmet edebilecek faaliyetlerin yapılabildiği bir cami olarak inşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın belirlemiş olduğu 24 Temmuz tarihinde ilk cuma namazını kılarak inşallah hizmete açmış olacağız.”

"EKSİKLİKLERİ TAMAMLAYACAĞIZ"

İbadete hazırlama sürecinde camiyi ziyaret edeceklerini belirten Erbaş, “Neler gerektiği konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Şu ana kadar yapmış olduğumuz çalışmalar var. Bundan sonra da eksikleri ne ise onları tamamlayacağız. Bunu 24 Temmuz’a kadar tamamlamayı planlıyoruz.” dedi.

NE OLMUŞTU?

Danıştay, Ayasofya’nın müze olması yönündeki Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Öğleden sonra ise Erdoğan bir kararnameye imza atarak Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı’nın emrine tahsis etti. Böylece Ayasofya Müzesi resmi olarak cami oldu. Ayasofya Müzesi’nin camiye dönüştürülmesine ilişkin davada Danıştay 10. Dairesi kararını verdi. Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açılan davaya ilişkin karar açıklandı. Buna göre Danıştay, Ayasofya’nın müze olması yönündeki Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Karar açıklanmadan önce ise Ayasofya’nın bulunduğu bölgenin önüne bariyerler konulmuştu.