CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın LGBT+ bireylere yönelik nefret söylemi içeren hutbesine tepki gösterdi. Okyay, Erbaş'ın görev alanı dışında Anayasaya aykırı ifadelerde bulunduğunu belirterek istifa çağrısında bulundu.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın açıklamalarının kabul edilemez olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, söylemlerin anayasanın temel hak ve hürriyetlerine aykırı olduğunu ve Baroların görevini yerine getirdiğini, Erbaş’ın ise istifa etmesi gerektiğini söyledi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın LGBTİ+’ları ve HIV’le yaşayanları hedef gösteren hutbesi ile ilgili açıklamalarına ilişkin tartışmada Erbaş’a bir tepki de CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır’dan geldi. Konu ile ilgili İz gazeteden Cengiz Aldemir'e konuşan Sındır, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın kendi görevini bir kenara bırakıp, sağlık ve pandemi konusunda böylesine saçma sapan ve toplumun bir kesimini ayrıştırıcı açıklamalarla girmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

"DİYANET'İN AÇIKLAMALARI SUÇ TEŞKİL ETMEKTEDİR"

Sındır, "Devletin bir kurumunun başında olan görev ve yetkileri sınırlandırılmış bir bürokrattır akademik bir kimliği olan Ali Erbaş, böyle söylemlerle yetkisini aşmış ve akla, mantığa sığmayan ve bilimsel hiçbir yönü olmayan açıklamaları toplumu rahatsız etmiştir. Diyanetin başında olması ve açıklamaları hukuki açıdan da bir suç teşkil etmektedir” eleştirisinde bulundu.

"BURASI ŞERİAT DEVLETİ Mİ?"

Erbaş’ın açıklamalarının temel hak ve özgürlüklerin yanı sıra devletin laik, demokratik ve sosyal hukuk yapısına aykırı bir durum oluşturduğuna vurgu yapan Sındır, Erbaş’ın kendisini pandemi sürecinde, her konuda ahkam kesebilecek bir şahsiyet olarak gördüğünü belirtti. Sındır, “Erbaş kendi görevini layıkıyla yapsın. Bu ülke hurafelerden, yobazlıktan uzak dinin saf ve temiz özüyle, sevgi ve hoşgörü temelini yurttaşlarımıza anlatması gerekirken, görev alanı dışında akıl ve bilimden uzak açıklamaları tabii ki tepki çekmiştir. İnsanlarımız bu gibi söylemlerden rahatsız olmaktadırlar. Birçok İzmirli hemşehrim, 'Buna bir dur deyin. Erbaş’a görevini hatırlatın. Burası şeriat devleti mi de her konuda fetva veriyor. O adam istifa etmeli yakışmıyor o makama' sözleriyle rahatsızlıklarını dile getiriyorlar” diye konuştu.

ANAYASAYA AYKIRI

Erbaş’ın bilimsellikten uzak açıklamaları sonrası o makamda durmaması ve istifa etmesi gerektiğini söyleyen CHP’li Sındır, Türkiye Cumhuriyeti’nin değiştirilemez temel niteliklerinden birisinin laik olduğunu hatırlattı. Dinin bireye mahsus bir inanç sistemi olduğunu Devletin dininin olamayacağının altını çizen Sındır, Diyanet İşleri Başkanının anayasaya aykırı bir durum yarattığını belirterek, “Diyanet İşleri Başkanı, devletin bütün kurumlarının üstünde kendisine bir pozisyon yaratmaya mı çalışıyor acaba? Erbaş, anayasanın temel niteliklerini yok sayarak, kendine göre bir hukuk ilişkisi mi kurmaya çalışıyor? Türkiye eğer bir hukuk devletiyse bunun sorgulanması gerekiyor” sözleriyle tepki gösterdi.