Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Cuma hutbesinde LGBTİ+ ve HIV’le yaşayanları hedef göstermesine tepki gösteren avukat Ahmet Çevik, Diyanet'in nefret dolu sözlerle temel hak ve hürriyetleri hedef aldığını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 24 Nisan'da merkezi Cuma hutbesinde LGBTİ+’lar, eşcinseller ve HIV’le yaşayanları hedef gösterdi. Erbaş'ın “Ramazan: Sabır ve İrade Eğitimi” başlıklı hutbesinde şu ifadeler yer aldı: “Ey insanlar! İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir, bunun hikmeti. Yılda yüz binlerce insan gayri meşru ve nikahsız hayatın islamî literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu Hiv virüsüne maruz kalıyor. Geliniz bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte mücadele edelim."

"TEMEL HAK VE HÜRRİYETLER HEDEF ALINDI"

HDK Antalya İl Eş Sözcüsü Avukat Ahmet Çevik, Diyanet'in hutbesine tepki gösterdi. Çevik'in yayınladığı açıklamaya İHD Antalya Şubesi, Kadın ve LGBTİ Komisyonu, Biz Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Derneği, Antalya LGBTİ Platformu, Antalya Kadın Platformu ve Antalya Abdal Musa Derneği, Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi, EMEP'li Kadınlar, Halkevci Kadınlar, İMECE, KESK Antalya Kadın Meclisi ve HDP Antalya Kadın Meclisi de açıklamaya imza attı. Hutbenin birleştirici değil, nefret ve ayrımcılık dolu ifadeler kullandığını belirten HDK Antalya İl Eş Sözcüsü avukat Ahmet Çevik, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kuruluş kanunlarının ve yasaların ötesine geçip, temel hak ile hürriyetleri hedef aldığını söyledi.

"HIV SADECE TIBBI BİR DURUMDUR'"

Zinanın Türk Ceza Kanunu'ndan suç olmaktan Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararı uyarınca ceza olmaktan çıkarıldığını anımsatan Çevik, "HIV ahlaki değil, sadece tıbbi bir durumdur. HIV sadece cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon değildir. HIV, gerekli önlemler alınmazsa sadece üç temel yolla; kontrol edilmemiş kan nakliyle, tedavi almayan anneden bebeğe ve korunmasız cinsel ilişkiyle bulaşabilir. Ancak, günümüzde tüm sağlık otoriteleri tarafından kabul edilen 'belirlenemeyen-bulaşmayan' bilimsel gerçekliği sayesinde; tedavi alan HIV pozitiflerin korumasız cinsel ilişkiyle bulaştırıcılıklarının kalmadığı kanıtlanmıştır. HIV ile yaşayan bireyler her işte çalışabilir, evlenebilir ve enfekte olmayan bebek sahibi olabilirler" diye konuştu.

"TECAVÜZCÜLERE SESSİZ KALDI"

Çevik, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, çıkan infaz affı düzenlemesinde tecavüzcülerin serbest bırakılmasına sessiz kaldığını hatırlatarak, şöyle devam etti: "Ramazan ayında ve korona gibi bir kıyımın olduğu bu dönemde Diyanet'in bu şekilde nefret dilini kullanarak toplumu ayrıştıran hutbe okutmasını anlamlandıramıyoruz. Bunun yeni bir kutuplaştırma yaratarak gündemi değiştirme çabası olduğunu düşünüyoruz."