Diyarbakır'da Bağlar'da bulunan Newroz Parkı'nda düzenlenen Newroz kutlaması çerçevesinde ateş yakıldı. Binlerce kişi, "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" dedi.

Diyarbakır’da “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” sloganıyla gerçekleştirilen Newroz kutlaması, yüz binlerce kişinin doldurduğu alanda çekilen halaylarla devam ediyor. Newroz meydanındaki ateş de, yüzbinlerce kişi tarafından yakıldı.

"GERGERLİOĞLU'NUN SESİ BU MEYDANLARDA"

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise, Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun gözaltına alınmasıyla ilgili, “Gözaltına alındı ama sesi bu meydanda yankılanıyor” ifadelerini kullandı.

"BURASI AMED MEYDANI"

MA'nın aktardığı habere göre, yüzbinlere hitap eden Sancar, şöyle konuştu: “Burası Amed meydanı, Mardin’in, Hakkari’nin, Batman’ın ruhu burada, Hewlêr’in, Mahabad’ın ruhu bu meydanda. Hepiniz hoş geldiniz. Bugün Amed Newroz meydanını doldurdunuz, inancınız, coşkunuzdan dolayı başımız dik. Newroz özgürlük, barış ve eşitlik günüdür. Newroz Dehakların zulmüne karşı Kawaların zafer günüdür. Amed özgürlük istiyor, yıllardır özgürlük için mücadele ediyor. Newroz sadece bir gün değil, mevsimdir, bahardır. Hoş geldin Newroz. Coşkunuz, inancınız, direnişiniz daim olsun. Merhaba özgürlüğe ve barışa sevdalı Amed, zulme boyun eğmeyen onurlu halkımız, merhaba Amed’in direngen kadınları, umudun ve cesaretin gençleri, merhaba Newroz’un çocukları. Sizleri ve tüm halkımızı baharın coşkusuyla selamlıyorum. Türkiye ve Ortadoğu halklarının kadim bayramı olan Newroz’u yürekten kutluyorum. Newroz kutlu olsun.

"ÖCALAN’IN ÇAĞRISININ ARKASINDAYIZ"

Newroz’un en önemli anlamı, barışın sembolü olmasıdır. Barış mücadelesinin iradesi ve sesi olmasıdır. Bakın bundan 8 yıl önce 2013 Newrozu’nda bu meydanda tarihi bir gün yaşandı. Bunu biliyorsunuz, hatırlıyorsunuz. 2013 Newrozunda milyonların şahitliğinde bir mektup okundu. Sayın Öcalan’ın mektubu okundu bu meydanda. O mektubu hatırlıyor halkımız, barış özlemini canlı tutan herkes hatırlıyor. Bir tek cümlesini okuyacağım. ‘Yeni bir dönem başlayacak, silahlar değil, siyaset öne çıkacak’ diyordu ve ekliyordu, ‘Ortak geleceği birlikte kuracağız’ diyordu. Biz 2013 Newroz’undaki bu çağrının arkasındayız, biz 2013 Newroz’unda Sayın Öcalan’ın mektubunda yer alan bütün barış çağrısını destekliyoruz. Bugün de aynı talebi dile getiriyoruz. 2013 Newroz’unda ortaya konan şey, demokratik çözüm iradesiydi."

BAŞAK DEMİRTAŞ'TAN NEWROZ MESAJI

Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş da kutlama alanında Newroz'a ilişkin çektiği videoyu Twitter hesabından paylaştı. Başak Demirtaş, mücadele vurgusu yaptı. https://twitter.com/basak__demirtas/status/1373563560459169793?s=28