Diyarbakır'da Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı'nın yerine kayyum atanmasının ardından suya yüzde 35 ile 330 arasında zam yapıldı.

Su zammına Diyarbakır'da bulunan STK temsilcileri tepki göstererek geri çekilmesini istedi ancak belediyeden bu yönde bir geri adım veya açıklama gelmedi. Kayyum Güzeloğlu’nun talimatıyla kent merkezinde 15 metreküpe kadar kullanım ücretine yüzde 35 zam yaparak 2.64 TL’den 3.55 TL’ye çıkarıldı. 15 metreküp kullanımlar için de suyun ücretine yüzde 103 zamla 2.64 TL’den 5.33 TL’ye çıkarıldı. Diyarbakır’ın gelişmiş ilçeleri arasında bulunan Ergani, Bismil ve Silvan’da 15 metreküpe kadar su kullanımı için ücret yüzde 98 oranında 1.77 TL’den 3.5 TL’ye, 15 metreküp kullanımlar için de yüzde 198 oranıyla 1.77 TL’den 5.25 TL’ye çıkarıldı. Çermik, Çüngüş, Dicle, Kulp, Eğil, Lice, Hazro, Hani ve Kocaköy ilçelerinde de 15 metreküpe kadar su kullanımlarında ücret yüzde 100 artırılarak 1.2 TL’den 3.45 TL’ye; 15 metreküp sınırlandırılması geçtiği anda ise su fiyatı yüzde 330 oranında 1.2 TL’den 5.18’e çıkarıldı.

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyonu, basın açıklaması yaparak konuyu yargıya taşıyacaklarını belirtti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye (DBB) Başkanı Selçuk Mızraklı’nın İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alınması ardından yerine kayyım olarak atanan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun, 27 Kasım 2019 tarihinde suya büyük yüzdeliklerle zam yaptığı ortaya çıktı. DBB’den zamma ilişkin bir yalanlama gelmedi. Yüzde 35-330 arasında suya yapılan zamma tepki gösteren TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyonu, konu ile ilgili Elektrik Mühendisleri Odası’nda açıklama yaptı. Açıklamayı yapan İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun, “Kayyumla yönetilen belediye, halkın ekonomik koşullarını göz ardı ederek ticari bir şirket mantığıyla su fiyatlarına kabul edilemez miktarda zam yapmıştır. İnsanların suya erişimi noktasında ekonomik olarak engellerin oluşturulması, insani, ahlaki, vicsani ve hukuki açıdan doğru değildir” dedi. Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanım Şerefhan Aydın da, etrafı barajlarla çevrili ve su kaynaklarının yoğun olduğu kentte suya yapılan yüksek orandaki zammın kabul edilebilir olmadığını belirterek, konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.