Türkiye’de 3 aydır yoğun bir şekilde uygulanan sokağa çıkma yasakları ve karantina koşulları sona erdi

https://dokuz8haber.net/gundem/son-sokaga-cikma-yasagi-sona-erdi-normallesme-donemi-basladi/ Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, güncel #koronavirüs verilerini açıkladı. Türkiye'de hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 540 oldu. Covid-19 nedeniyle bugün 25 kişi hayatını kaybederken, vaka sayısının da 839 olduğu belirtildi. ABD Başkanı Donald Trump ANTIFA'yı terör örgütü olarak tanımlayacaklarını açıkladı. Diyarbakır'da öldürülen polisin soruşturması sırasında gözaltına alınan bir kişiye emniyette yapılan işkencelerin görüntüleri sosyal medyaya servis edildi. Günün öne çıkan gelişmeleri ile dokuz8 GÜN SONU'nda sizlerleyiz.

KORONAVİRÜS

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, güncel #koronavirüs verilerini açıkladı. Türkiye'de hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 540 oldu. Covid-19 nedeniyle bugün 25 kişi hayatını kaybederken, vaka sayısının da 839 olduğu belirtildi. https://dokuz8haber.net/toplum-yasam/saglik/turkiyede-25-kisi-daha-koronavirusten-oldu/ Amsterdam Mahkemesi, koronavirüs salgını nedeniyle çalışanların maaşlarının yarısını kesen Simit Sarayı’nı haksız buldu. https://dokuz8haber.net/emekdunyasi/hollandada-salgin-doneminde-maaslarin-yarisini-kesen-simit-sarayi-haksiz-bulundu/

Türkiye’de koronavirüs nedeniyle karantinaya alınan ilk ilçe olan Artvin Borçka’da karantinanın kalkmasıyla birlikte vakalar görülmeye başlandı.

https://dokuz8haber.net/toplum-yasam/saglik/borckada-karantina-kalkti-vaka-sayisi-artti/

Restoran, lokanta, kafe, pastane, börekçi, tatlıcı ve içerisinde yeme içme hizmeti sunan işletmeler 1 Haziran’da normalleşme planı gereği açılacak. Bu işletmelerde alınması gereken önlemlere yönelik rehber yayınlandı.

https://dokuz8haber.net/gundem/restoran-lokanta-kafelerde-alinmasi-gereken-onlemler-aciklandi/

Normalleşme sürecinde kademeli olarak açılması planlanan yatılı kuran Kursları için 81 ilin müftülüğüne, “Kur’an kursları yeni normalleşme süreci” başlıklı yazı gönderildi. Müftülüklere gönderilen yazıya göre, ülke genelindeki birçok yatılı Kuran kursunda eğitim, 15 Haziran’da başlayacak.

https://dokuz8haber.net/gundem/okullar-donemi-kapatti-diyanet-ise-yatili-kuran-kurslarini-aciyor/

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 1 Haziran itibarıyla hava yolunda iç hat uçuşlarının başlayacağını açıkladı.

https://dokuz8haber.net/toplum-yasam/ic-hat-ucuslari-yarin-basliyor-havalimanlarinda-alinan-onlemler-neler/

1 Haziran’a doğru giderken bilet satışları hızla artıyor

Rusya Sağlık Bakanlığı, koronavirüse karşı geliştirilen ilk ilaç Avifavir’e onay verdi.

https://dokuz8haber.net/dunya/rusyadan-koronaviruse-karsi-gelistirilen-ilk-ilaca-onay/

Brezilya’da Covid-19’a yakalandıktan sonra doktorlar tarafından komaya sokulan ve bir ay boyunca bu halde kalan bebek, virüsü yendi.

https://dokuz8haber.net/dunya/32-gun-komada-kalan-bebek-covid-19u-yendi/

Trump’ın açıklaması sonrasında Küba’dan DSÖ’ye tam destek

İsrail polisi, Filistin Yönetimine bağlı Kudüs Valisi Adnan Gays ve beraberindeki bazı Filistinli aktivistleri gözaltına aldı. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1267144308731281409

GÜNDEM

Diyarbakır’da polis memuru Atakan Arslan’ı öldürdüğü iddia edilen bir kişi gözaltına alındıktan sonra ‘işkence’ edildiğine dair fotoğraflar paylaşıldı. https://dokuz8haber.net/gundem/insanhaklari/diyarbakir-emniyetinde-iskence-fotograflari/ Gezi Direnişi’nin 7. yıl dönümü sokağa çıkma yasaklarına denk gelmesine rağmen polis tarafından kapatıldı. https://dokuz8haber.net/gundem/gezi-parki-kapatildi/ Gezi Parkı’nın 7. yıldönümü birçok kesim tarafından paylaşımlar ve etkinliklerle kutlanıyor. Dikkat çeken bir paylaşım da CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’dan geldi. https://dokuz8haber.net/gundem/kilicdaroglu-geziyi-nazim-hikmet-siiri-ile-andi/

Fikir Kulüpleri Federasyonu Gezi Direnişi’nin 7’nci yıl dönümüne özel “Haziran Sonrası Türkiye ve Devrim Mücadelesi” başlıklı yayın yaptı. Yayının ardından “Umut Ödülleri” verildi.

https://dokuz8haber.net/gundem/fkfden-gezinin-7nci-yilina-ozel-yayin-ve-umut-odulleri-toreni/ Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici’nin sorularını canlı yayında yanıtladı. https://dokuz8haber.net/dokuz8-tv/ayhan-bilgen-dokuz8-canli-yayininda-sorulari-yanitliyor/

Erdoğan: 18 yılda her alanda devrim yaptık

https://dokuz8haber.net/dunya/floyd-icin-gosteriler-avrupa-kentlerinde-suruyor/
 

DÜNYA

ABD Başkanı Donald Trump, “Anti-Faşizm Hareketini” (ANTIFA) terörist örgüt ilan edeceklerini açıkladı. https://dokuz8haber.net/dunya/amerika/trump-antifayi-teror-orgutu-ilan-edeceklerini-acikladi/  

ABD’deki eylemlerde bir gazeteci plastik mermi ile gözünden vuruldu

https://dokuz8haber.net/dunya/amerika/abddeki-eylemlerde-bir-gazeteci-plastik-mermi-ile-gozunden-vuruldu/

Beyaz Saray önünde göstericilere polis müdahalesi

https://dokuz8haber.net/dunya/amerika/beyaz-saray-onunde-gostericilere-polis-mudahalesi/

ABD’de protestolar kontrol edilemiyor: 16 eyalette sokağa çıkma yasağı

https://dokuz8haber.net/dunya/amerika/abdde-protestolar-kontrol-edilemiyor-16-eyalette-sokaga-cikma-yasagi/
ABD’de polis tarafından katledilen George Floyd için ABD’nin yanısıra Avrupa’nın birçok kentinde de gösteriler devam ediyor.