İçişleri Bakanlığı bu defa da İBB Başkan Ekrem İmamoğlu hakkında, "dezenfektan alımında devletin zarara uğratıldığı" iddiasıyla inceleme başlattı. İnceleme kapsamında görevlendirilen müfettişler, İmamoğlu'ndan savunma istedi. İmamoğlu, savunmasında “Belediye başkanları ‘harcama ve ihale yetkilisi’ sıfatını taşımaz" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Fatih Sultan Mehmet'in türbesinin dışında "elini arkaya bağlayarak yürümesi" ve görevden alınan belediye başkanlarıyla görüşmesinin ön inceleme konusu yapılmasının ardından, hakkında bir yeni inceleme daha başlatıldı. İçişleri Bakanlığı bu defa da İmamoğlu hakkında, "dezenfektan alımında devletin zarara uğratıldığı" iddiasıyla inceleme başlattı.

MÜFETTİŞLER, İMAMOĞLU'NDAN SAVUNMA İSTEDİ

Sözcü’den Saygı Öztürk’ün haberine göre, koronavirüs (Covid-19) pandemisinin ilk başladığı dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İhale Yasası'nın 21. Maddesi'ne dayanarak 19 Mart 2020 tarihinde NHP İlaç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nden 15 bin litre dezenfektan aldı. İçişleri Bakanlığı, 'ihalede usulsüzlük içeren işlemler yapılarak kamu zararına sebebiyet verildiği' iddiasıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında “Devlet Memurları ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun”a dayanarak ön inceleme başlattı. Müfettişler, İmamoğlu'ndan savunma istedi.

RUHSAR PEKCAN DA SORUŞTURMA YOLUNA GİDİLMEDİ

Yaşananlar akıllara Ticaret Bakanlığı döneminde, kendi aile şirketinden bakanlığına dezenfektan aldığı belirlenen Ruhsar Pekcan’ı getirdi. Pekcan’ın söz konusu dezenfektanları piyasanın üzerinde bir değere Bakanlığa sattığı belirtilirken, hakkında hiçbir inceleme, soruşturma yoluna da gidilmedi. Buna karşın İmamoğlu hakkında inceleme başlatılması “siyasi” olarak yorumlandı.

"SUÇ YARATMAK İSTİYORLAR"

Gelişmeleri, İmamoğlu'na yakın bir belediye yetkilisi şöyle değerlendirdi: “5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre belediye başkanı, ‘Harcama yetkilisi', ‘ihale yetkilisi' olmadığı için mali iş ve işlemlerde belediye başkanlarının hiçbir sorumluluğu bulunmamaktadır. Kanunlara göre ihale ve harcama yetkisi olmadığı için ihale iş ve işlemleri ile hiçbir ilgisi bulunmayan, söz konusu ihalelere ait belgelerde imzası ve belgelerin düzenlenmesine katkısı olmayan, ihalelerle ilgili süreçte talimat verdiğine ya da yönlendirmede bulunduğuna dair hiçbir emare olmayan İmamoğlu hakkında suç yaratılmaya çalışılıyor. Eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın bakanlığa kendi şirketinden dezenfektan satmasıyla ilgili konu ise kapatılmaya çalışılıyor. Aradaki farkı görüyor musunuz?”

İMAMOĞLU'NUN SAVUNMASI: “HARCAMA VE İHALE YETKİSİ SIFATIM YOK"

Ekrem İmamoğlu, savunmasını, ön inceleme soruşturmasını yürüten müfettişlere 3 Mayıs 2021 tarihinde gönderdi. Belediye başkanlarının mali yönetim sisteminde, “harcama ve ihale yetkilisi” sıfatını taşımadığını belirten İmamoğlu savunma dilekçesinde, 5018 sayılı Kanun’un 3’üncü maddesinin (k) bendinde, kamu idaresi bütçesinde ödenek tahsis edilen ve harcama yetkisi bulunan birimin ‘harcama birimi’ olarak tanımlandığı, işlemlerden harcama yetkililerinin sorumlu olduklarını belirtti. İmamoğlu, dilekçesinde, Danıştay 1’nci Dairesi’nin benzer bir konuda, bir belediye başkanı hakkında verilen soruşturma izni kararına karşı yapılan itirazı kabul ettiğini de hatırlattı.