Elazığ'da saat 20.55'de merkez üssü Sivrice ilçesi olan 6,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem Samsun'dan İsrail'in başkenti Tel Aviv'e uzanan geniş bir alanda hissedildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamaya göre, şu ana kadar 21 kişi hayatını kaybetti, 1030 kişi ise yaralandı.

24 Ocak 2020 akşamı merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Adıyaman, Malatya, Diyarbakır ve Tunceli gibi çevre illerin yanı sıra Samsun'da, hatta Suriye, Lübnan ve İsrail'de de hissedilen depremin derinliğini Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Enstitüsü 5,0 km olarak duyurdu. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1220831042862571520 Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, depremle ilgili yaptığı bilgilendirme toplantısında, bölgenin sismik olarak aktif bir bölge olduğu üzerinde durarak, "Yaklaşık 40 km'lik bir hattın kırıldığını düşünüyoruz. Bölgede tarihi depremlere baktığımızda, son 500 yılda olan depremlere baktığımızda 7,4'e kadar olan depremler var. Bölge depremler açısından oldukça aktif. Doğu Anadolu fay hattı üzerinde bir bölge ve böyle depremler olması doğal. 1900'dan 2019'a kadar olan depremlere baktığımızda 5 ile 5,9 arasında çok sayıda deprem var" dedi. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1220783721894305792

35 ARTÇI SARSINTI YAŞANDI

Depremden sonra halk sokağa çıkarak parklara akın etti. Panikle evlerinden çıkan halkın endişeli bekleyişi sürüyor. Elazığ'da saat 20.55'te meydana gelen depremin ardından büyüklükleri 2.7 ile 5.4 arasında değişen 35 artçı deprem kaydedildiği bildirildi.

ELAZIĞ'DA DONDURUCU SOĞUK HAKİM

Elazığ'da deprem dondurucu soğukta meydana geldi. Bu da enkaz altında kalan kişilere ulaşma konusunda acil hareket edilmesini gerektiriyor. Şehir merkezinde hava sıcaklığı 25 Ocak 00.50 itibariyle -5 santigrat dereceye düşmüş durumda.

DEPREMİN ARDINDAN DESTEK AÇIKLAMALARI GELDİ

Türkiye Jokey Kulübü depremin ardından Yurtbaşı'ndaki hipodromun depremden etkilenen vatandaşlara açık olduğuna dair açıklama yaptı. Hipodrom yarış sezonu dışında bulunulduğu için boş ve yaklaşık 800 oda barındırıyor. "Depremden etkilenen vatandaşlarımız için Elazığ Yurtbaşı ilçesindeki Hipodromumuz, misafirlerimizin konaklama ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına imkanlarıyla açık olacaktır" diyerek yayımladığı mesaj ile Elazığ halkına destek verdi. Türkiye’nin 3 büyükşehrinin belediye başkanları Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş ve Tunç Soyer, Elazığ depreminden etkilenenlere geçmiş olsun diyerek desteklerini duyurdular ve ekiplerin Elazığ'a gitmek üzere hazır olduğunu açıkladılar. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1220789096135774213

KANDİLLİ RASATHANESİ: BÖLGE SİSMİK OLARAK AKTİF

Kandilli Rasathanesi’nden depremle ilgili yapılan açıklamada, “Depremin artçılarına baktığımızda 75 km’lik bir alana yayılıyor. 30’un üzerinde deprem oldu. Bu artçıların da önümüzdeki birkaç gün ya da birkaç hafta devam etmesini beklemek yanlış olmayacaktır. Bölge sismik olarak aktif olan bir bölge. Uzun zamandır da eksikliği çekilen bir deprem vardı. Bu sismik boşluğun dolması olarak nitelendirebiliriz. Bu tip depremleri görme olasılığımız var. Kaydettiğimiz en büyük artçı sarsıntı 4,8. Hasarlı binalara girmekten kaçınmakta fayda var” denildi.

SOYLU: ACİL MÜDAHALE PLANI NE DİYORSA UYGULUYORUZ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, Elazığ'da meydana gelen depreme ilişkin bilgiler verdi.  Soylu, Diyarbakır dahil bölgedeki arama ve kurtarma timleri, çadır ve diğer ihtiyaçlara yönelik sevkiyatların hemen başladığını kaydetti ve "Bunu seviye 3 olarak belirledik. Seviye belirlendiği andan itibaren de bütün ekiplerimiz harekete geçtiler. Türkiye acil müdahale planı bize ne diyorsa biz aynı şekilde uygulamaya devam ediyoruz" dedi. Seviye 3, uluslararası yardımın gerekmediği ancak ulusal çapta destek gerektiği düşünülen afetler için kullanılıyor.

AFAD'DAN UYARI: İLETİŞİM İÇİN SMS TERCİH EDİN

Elazığ’daki depremin ardından AFAD koordinasyonunda 28 çalışma grubunun 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirildiği bildirildi. AFAD’dan yapılan açıklamada, “Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Telefon görüşmelerinde mümkünse web tabanlı uygulamaların ve SMS’lerin tercih edilmesi önem arz ediyor” ifadeleri kullanıldı.

MALATYA'DA HALK ÇAY BAHÇELERİNE SIĞINDI

Elazığ Sivrice ilçesinde meydana gelen deprem Malatya'da da ciddi şekilde hissedildi. Bölgede artçı sarsıntılar devam ederken Malatya’nın Pötürge ilçesinde de 5 ayrı sarsıntı meydana geldi. En büyüğü 4,7 büyüklüğünde olan sarsıntılar iki adet 3,9 şiddetinde olmak üzere 4,1 ve 3,1 olarak kaydedildi. Halk panik içerisinde sokağa çıktı. Soğuk havaya karşın evlerine gitmekte endişe eden halk, parklarda bulunan çay bahçelerine sığındı. Yetkililer, Malatya merkez çok büyük bir hasar olmamasına karşın, Doğanyol ve Pötürge ilçelerinde ciddi hasar meydana geldiğini belirtiyor. Malatya Valiliği'nden de hasarla olan evlere ve binalara girilmemesi yönünde uyarı yapıldı. Pötürge Belediye Başkanı Mikail Sülük yaptığı açıklamada, "100'e yakın yıkılan ev var, insanlar kendilerini dışarıya atmış ama hayvanlar altında kalmış. Can kaybı yok, yaralılar var. İnsanları meydanlarda topladık. Kriz masası oluşturduk" dedi.