Bir silah şirketinin Arap ülkelerine satmaya çalışarak başarısız olduğu 90 füze rampasını AKP döneminde İBB'ye tanesi 1,1 milyon dolardan sattığı ortaya çıktı.

Füze rampası olarak satılamayan 90 aracın itfaiye aracına dönüştürülerek AKP döneminde İBB'ye satıldığı belirlendi. Araçlar büyüklükleri dolayısıyla dar sokaklara ve İBB hangarlarına sığmıyor.

TANESİ 1,1 MİLYON DOLAR

İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı'nın sosyal medya üzerinde yaptığı canlı yayına katılan İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı çarpıcı açıklamalarda bulundu. Subaşı, yabancı menşeili bir şirketin Arap ülkesine satışını gerçekleştiremediği füze rampalarını, itfaiye aracına dönüştürerek AKP döneminde İBB’ye sattığını açıkladı. Hangarlara sığmayacak büyüklükteki araçlardan 90 adet alındığı ve tanesinin 1.1 milyon dolar civarında olduğu belirtildi.

TAMAMI İŞLEVSİZ

Subaşı araçların büyüklüğü nedeniyle İstanbul sokaklarında kullanımının mümkün olmadığını belirterek “ Yakıt tüketimi yüzde 100 ve tek bir firma ürettiği için bakım masrafı çok yüksek. Hiçbir ülkede de kullanılmıyor. Gerçekten akıl alır gibi değil” dedi. Adedi 1.1 milyon dolar olan “Koca Yusuf” adı verilen itfaiye araçlarının da İstanbul'da sokaklara  giremeyecek kadar büyük ve işlevsiz olduğunu bu yüzden itfaiyeye yeni araçlar alınacağını kaydetti. Edinilen bilgiye göre İBB, 2004 yılında 21/b maddesine göre ilana çıkmadan davet usulü ile ihale düzenledi. Yabancı bir şirketten “6x6x6” denilen, adedi o dönemki kura göre 1 milyon 100 bin dolar olan 90 adet araç alındı. Araçlar 2006 yılında itfaiyeye teslim edildi. Füze rampasından itfaiye araçlarına dönüştürülen bu araçların 45'inin ilk müdahale, 45'inin de arama-kurtarma aracı olarak kullanıldığı öğrenildi. 3 bin 600 litre su kapasitesi olan araçların Beyoğlu ve Fatih gibi dar sokaklı ilçelerde kullanılamadığı, her itfaiye garajına da giremediği kaydedildi. Bu tip araçlara sadece 3 personel binebiliyor.

BETON KIRAMIYOR

Yine İstanbul'un sokak ve caddelerine uygun olmayan “Koca Yusuf” adı verilen ve adedi 1.1 milyon avro olan 13 adet itfaiye aracının da büyüklüğü nedeniyle faal olarak kullanılamadığı, geniş alanlarda orman yangını gibi olaylara müdahale edebildiği bildirildi. Araçların kullanım amacının fabrika yangınlarında duvar yıkmak, enkazdan yük kaldırmak olmasına rağmen satın alındıktan sonra yapılan testlerde  beton kıramadığı anlaşıldı.