AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan açıklamasında yılbaşında 4 günlük sokağa çıkma yasağı getirildiğini, "Sokağa çıkma sınırlaması 31 Aralık Perşembe saat 21.00' den 4 ocak saat 05.00'e kadar kesintisiz uygulanacaktır" sözleriyle duyurdu. Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:
  • Amerika ve Avrupa'da ülkemize yönelik yaptırım söylemlerinin artmış oması üzüntü vericidir. Türkiye Avrupa Birliği'nden yaptırım değil, yıllardır geciktirdiği tam üyelik sözünü yerine getirmesini beklemektedir. Biz ne komşularıyla, ne de başka herhangi bir devletle gerilim, hele çatışma peşinde koşan bir ülke asla değiliz. Kendimizle birlikte tüm bölgemizin, dünyanın huzuru, esenliği, refahı için mücadele ediyoruz.
  • Kimsenin hakkına el uzatmadığımız gibi, hiç kimsenin de hakkımızı yemesine müsaade etmeyiz.
  • Türkiye, AB'den yaptırım değil, yıllardır geciktirdiği tam üyelik sözünü yerine getirmesini beklemektedir. ABD'den de yaptırım değil, terör örgütlerine ve bölgemizle ilgili hesabı olan güçlere karşı verdiğimiz mücadelede destek bekliyoruz.
  • Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin salgın nedeniyle küresel bir sağlık ve ekonomik kriz döneminde hazırladık. Her küresel kriz döneminde olduğu gibi ülkemiz ekonomisi ile ilgili olumsuz eleştiriler yapılırken biz hep farklı yaklaşımlar içinde olduk.
  • Küresel ekonomide iktisat tarihine girecek bir dönemi yaşıyoruz. Üretimin, ticaretin ve finansın tek merkezli hale dönüşmesinin sıkıntıları salgın döneminde daha iyi görüldü. Dünya daha dengeli bir üretim ve ticaret dağılımı arayışı içindedir. Ekonomimizi sadece mevcut tabloya bakarak değil önümüzdeki bu büyük potansiyele göre yürütüyoruz. Türkiye ekonomisi her türlü senaryoya hazırlıklı durumdadır.
  • Türkiye salgın sonrası döneme güçlü bir oyuncu olarak girmekte kararlıdır. Vatandaşlarımdan müsterih olmalarını sürekli karamsarlık aşılayanlara inat bize ve ekonomi yönetimimize güvenmelerini istiyorum. Yılın üçüncü çeyreğinde 6,7 büyüdük. Böylece Türkiye, Avrupa Birliği, G20 ve OECD arasında üçüncü çeyrekte en fazla büyüyen ülke oldu.
  • Salgına rağmen yılın ilk 11 ayında 851 yeni fabrika üretime başladı. Eylülde işsizlik oranı geçen seneye göre 1,1 puan gerileyip 12,7 olarak gerçekleşti.
  • Talep cephesindeki daralmalara bağlı olarak herkes gibi bizim dış ticaretimiz de küresel gelişmelerden etkileniyor. Herşeye rağmen, yatırım, istihdam ve üretimi sürdürmek için tedbirler almaya devam edeceğiz. Salgının ülkemizde görülmeye başladığı günden itibaren tüm vatandaşlarımızla birlikte, esnafımızın, tüccarımızın yanında olduk. Verdiğimiz karşılıksız nakit desteğin karşılığı 45 milyar lirayı buldu. Türkiye'de gerçekten çalışmak, üretmek, işini sürdürmek veya büyütmek isteyip de devletten beklediği desteği alamadığını söyleyen kimse yoktur.

TÜRK LİRASI ÇAĞRISI

  • Esnaflarımıza ve tüccarlarımıza destek olmayı sürdürüyoruz. Halkımızın tasarruflarını Türk Lirası olarak değerlendirmesini teşvik etmesini istiyoruz. Türk Lirası mevduatlarında ve katılım hesaplarında stopaj oranlarını düşürmüştük Mart sonuna kadar uygulanmaya devam edecek. Türk Lirası cinsi varlıklara güveni artırmak için piyasa dostu adımlar atıldı. Kasım ayından itibaren sermaye girişlerinde artış Türk Lirası'nda değerlenme başladı.
  • Son dönemde uluslararası yatırımcıların yaklaşık 11 milyar dolar civarında sermaye girişi gerçekleştirmiş olmasını da önemli görüyorum.
  • "Küresel ekonomide belki de iktisat tarihine geçecek bir dönem yaşıyoruz. Tüm bunların etkisiyle 2020'de küresel ekonominin yüzde 4'ün üzerinde küçülmesi bekleniyor. Elbette dünyanın umudunu yeşerten gelişmeler de var. Nasıl bir küresel durumla karşılaşırsak karşılaşalım, Türkiye ekonomisi her türlü zorlu teste, yeni gelişen fırsatlara ve farklı senaryolara karşı hazır durumdadır. Bunun için gerçekçi bir zeminde hem atik, hem ihtiyatlı olacağız. Ekonomimizin güçlü ve kırılgan yönlerini gayet iyi biliyoruz. Güçlü yönlerimizi sağlamlaştırırken, kırılganlıklarımızın üzerine gidiyor, gereken tedbirleri alıyoruz. Vatandaşlarımdan müsterih olmalarını, sürekli karamsarlık aşılayanlara inat bize ve ekonomi yönetimimize güvenmelerini istiyorum. Uyguladığımız politikalar kredi genişlemesi ve normalleşme adımlarının etkisiyle yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 6,7 büyüdük. Böylece Türkiye AB, OECD, G20 ülkeleri arasında üçüncü çeyrekte en fazla büyüyen ülke oldu.

1 HAZİRAN'A KADAR UZATILDI

  • Yıl sonuna kadar yüzde 20'den yüzde 10'a indirdiğimiz gayrimenkul kiralarındaki stopaj oranının uygulanma süresini 1 Haziran'a kadar uzatıyoruz.
  • Yüzde 18'den yüzde 8'e indirdiğimiz işyeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranını da 1 Hazirana kadar uygulamaya devam edeceğiz. Yıl ortasında başlattığımız konaklamadan yeme içmeye, yolcu taşımacılığında bakım oranına KDV indirimini de 1 Haziran'a kadar uzatıma gitti. Ülkemizde basit usule tabi 806 bin 871 vatandaşımız ile kısıtlamalar sebebiyle doğrudan etkilenen 432 bin 657 esnafımız bulunuyor.

ESNAFA 1000 LİRA

  • Toplam sayısı 1 milyon 239 bin 438 kişiyi bulan bu kesime 3 ay süreyle ayda 1000 TL destek ödemesi yapacağız. Hibe şeklinde vereceğimiz esnaf destek ödemesinden taksi, dolmuş, servis işletmesici, pazarcı, terzi, oto tamircisi, pansiyon, yurt, kreş gibi kesimler faydalanacaktır.
  • Ayda 1 milyar 240 milyon liradan toplam 3 milyar 718 milyon liralık bir desteği esnafımızın hizmetine sunmuş oluyoruz. Kira desteğini basit usule tabi olmanın şartlarına göre belirledik. İşyeri kira olan esnafımıza 3 ay süreyle Büyükşehirlerde aylık 750 TL, diğer illerde ise 500 TL kira desteği yapacağız. Ayda 432 milyon liradan toplamda 1 milyar 300 milyon liralık desteği esnafımıza vereceğiz.. Bu iki destek kalemi çerçevesinde esnafımıza toplamda 5 milyar lira civarında bir hibe desteği sağlamayı planlıyoruz