AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan İzmir'de deprem bölgesinde inceleme yaptı.

Erdoğan incelemelerinin ardından açıklamalar yaptı.

ERDOĞAN İZMİR'DE DEPREM BÖLGESİNDE

Erdoğan, depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 37'ye yükseldiğini açıkladı. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: "İzmir Valimiz ve Belediye Başkanımız bu sürecin içerisinde yer aldı. Bütün bunlarla birlikte milletvekili arkadaşlarımdan, İzmir Milletvekilimiz Binali Yıldırım Bey süreci yakın takip etti. Tüm milletvekili arkadaşlarım bu süreç içerisinde yer alırken, Genel Başkan Yardımcısı arkadaşlarım da enkazların olduğu bölgelerde görev aldılar. Bütün bunların yanında yine Silahlı Kuvvetler olarak Genelkurmay Başkanımız işi yakından takip etti. Genelkurmay Başkanlığına ait 7 adet kargo uçağı full burada görev icra etti. Personel ve araçların sevkiyatına şu anda da devam etmekte. "AFAD, Sakarya, Bursa ve Afyon'dan birer adet olmak üzere 3 mobil koordinasyon aracıyla, TIR'ıyla burada görev ifa etti. Bölgeye 35 adet mobil baz istasyonu sevk edilmiş olup, 25 adedi burada kurulmuş durumda. Bu noktada da herhangi bir sıkıntı söz konusu olmadı. Bütün bunların yanında 24 milyon liralık ödenek gönderdik. Bunun ihtiyaca göre valimizin koordinesinde yapılacak taleple sürekli olarak devamı söz konusu.

"ENKAZDAN SONRA İNŞAAT ÇALIŞMALARINA BAŞLAYACAĞIZ"

"Burada yoğun bir şekilde rezerv alan temini çalışmalarını yürütüyoruz. Bu rezerv alan çalışmalarıyla birlikte de süratle enkaz kaldırma çalışmalarımız devam edecek. Bir taraftan da nerede rezerv alan var bu çalışmaları yapıp, o alanlara göre de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mız süratle adımları atacak. Elazığ ve Malatya deneyimini aynen burada da inşallah değerlendireceğiz. Enkazların kaldırılması, ardından burada da inşaat çalışmalarına başlayacağız. "Bu süre içerisinde yani ola ki vatandaşlarımızın içerisinden değişik yerlerden kiralık yer bulanlara biz bizzat kira bedellerini ödemek kaydıyla yerleşmelerini sağlayacağız. Eşyaları zarar görmüş olan vatandaşlarımız var, onların eşyalarının teminini sağlayacağız. En ufak bir sıkıntı yaşatmayacağız.

"VATANDAŞLARIMIZ YURTLARDA KALABİLİR"

"Kaldı ki bunların dışında elimizde konteynırlarımız var, bunları da uygun olan yerlere yerleştirmek suretiyle bunlarda yaşam imkanlarını sağlamak suretiyle adımlar atabiliriz. Gerek AFAD, gerek Kızılay, her türlü yemek ihtiyacını vs. her türlü karşılama imkanına sahip. Burada hamdolsun havalar şu an güzel, o da bizim için ayrıca avantaj. Kaldı ki bu hafta içerisinde de Milli Eğitim Bakanım açıklamayı yaptı, okulları bu hafta kapalı tutuyoruz. Tabii 1 hafta sonra durum ne olur derseniz, bunu yine Milli Eğitim Bakanlığımız gerekli değerlendirmesini yapmak suretiyle uzatmak gerekirse uzatabilir. "Bütün bunlarla birlikte dediğim gibi elimizde yurtlarımız var. Bu yurtlarımızda yoğun bir şekilde ailelerimizi misafir edebilecek imkanlarımız var. Vatandaşlarımız burada kalabiliriz demeleri halinde valilik ve AFAD koordinesinde buralarda kendilerini misafir etme imkanımız var. "3 bin kadar çadırı şu an zaten Kızılay ve AFAD İzmir'e getirdi. Şu anda hazır vaziyette. Bir kısım vatandaşlarımız zaten bu çadırlarda kalıyorlar. "Bu vesileyle tabi dünyadan değişik ülkelerde sağ olsun bizleri sürekli arayan ülke liderleri var. 88 ülkeden geçmiş olsun telefonları geldi. Hepsine şahsım ve tüm milletim adına teşekkür ediyorum.