Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC’ye su taşıyacak sulama iletim tünellerinin ışık görünme töreninde konuştu. “Su sıkıntısını giderecek projelerimizle Kıbrıs Türkü'nü kimseye muhtaç etmeme kararlılığımızı ortaya koyduk” diyen Erdoğan, Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgili mesajlar da verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sulama iletim tünelleri sayesinde tarım yapılacak arazilerin sulamaya açılmasıyla yıllık 156 milyon liralık gelir artışı ve yaklaşık 10 bin kişilik ilave istihdam sağlanacağını söyledi. “Askıda deniz geçiş sistemiyle yıllık 75 milyon metreküp suyu Anavatan'dan Yavru Vatan'a ulaştırdık” diyen Erdoğan, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’deki sorunlar ile ilgili de görüşlerini paylaştı.

"İKİ DEVLET ARASINDA YÜRÜTÜLMELİ"

Ada'da Türk toplumunu eşit görmeyen, hatta yok sayan zihniyet, Kıbrıs sorununu bir kangrene dönüştürmüştür” diyen Erdoğan, Türkiye’nin ahdi ve tarihi sorumluluklarımız çerçevesinde Kıbrıs'a sahip çıkmakta kararlı olduğunu dile getirdi. Kıbrıs’ta yeni bir müzakere süreci olacaksa bunun artık iki toplum arasında değil, iki devlet arasında yürütülmesi gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu mesajları verdi: “Kıbrıs Türkü'nün Doğu Akdeniz'deki enerji kaynakları üzerinde var olan haklarının yenilmesine asla müsaade etmeyeceğiz, Anavatan ve garantör Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da KKTC'nin ve Kıbrıs Türk halkının yanında olacaktır. Kıbrıs Türkünün egemen eşitliği ile eşit statüsü teyit edilmeli ve müzakereler bundan sonra başlamalıdır. Kıbrıs'ta bir çözüm aranıyorsa bunun ham hayaller değil, sahadaki gerçekler üzerinde inşa edilmesi şarttır.”